Pågripelse lite

Forberedt på tyveri

Handels- og Service­næringens Hoved­organisasjon (HSH), kommer med dystre spå­dommer foran årets jule­handel. I Rana gjør handels­standen det de kan for å minske tapene.

Publisert

Ifølge HSH vil bu­tikk­ty­ve­ri­er alene vil be­lø­pe seg til 286 mil­li­oner kro­ner på lands­basis i løpet av de­sem­ber. Det­te er en øk­ning på over 30 mil­li­oner kro­ner fra i fjor.

– Dette er en større øk­ning enn det om­set­nings­øk­nin­gen skulle tilsi, sier sik­ker­hets­ko­or­di­na­tor for HSH, Thor Martin Bjerke. Vi ber for­ret­nin­ge­ne om å ta ade­kva­te til­tak for å mins­ke svin­net. Med dette mener jeg best mu­lig in­for­ma­sjon til de an­sat­te og god opp­læ­ring.

Tyven hater ansatteopplæring

Bjer­ke me­ner det er de små gre­pe­ne som ofte gir best re­sul­ta­ter. Tall fra vekt­er­næ­rin­gen de sis­te åre­ne vi­ser at det lei­es inn 30-50 pro­sent fle­re vek­te­re i de­sem­ber, men at det bare tas 10-15 pro­sent fle­re ty­ver.

Der­for kan det løn­ne seg å leie inn fle­re vi­ka­rer og gi dis­se rik­tig opp­læ­ring. Det er enk­le reg­ler for å be­gren­se bu­tikk­ty­ve­ri. Det enk­les­te rå­det er å gi kun­de­ne opp­merk­som­het og venn­lig­het. Tyver liker ikke opp­merk­som­het og kun­de­ne set­ter pris på venn­lig­het, så det­te kan vir­ke po­si­tivt begge veier, sier Bjerke.

Mange ekstratiltak

I Rana set­ter bu­tik­ke­ne inn for­skjel­li­ge eks­tra­til­tak i julen: Flest mu­lig folk på jobb for å mins­ke svin­net, en am­bu­le­ren­de vek­ter­tje­nes­te i ju­le­rush­et for dem som nor­malt ikke har vek­ter­tje­nes­ter, blanding av uni­for­mer­te og si­vi­le vek­te­re, samt eks­tra in­for­ma­sjon fra senter­ledelse til senter­butikker.

Les mer: Forberedt på tyveri (Rana Blad)

"
Powered by Labrador CMS