Figurpassord liten

Forskere perfeksjonerer bildepassord

Tyveri av mobil­tele­foner og bær­bare pc-er ut­gjør en sik­ker­hets­ri­si­ko for mange be­drif­ter. Ved uni­ver­si­te­tet i New­castle har da­ta­fors­ke­re ut­vik­let gra­fis­ke pass­ord som kan bru­kes til mo­bi­le data­en­he­ter. Nå øns­ker de å ut­vi­de bruks­om­rå­det.

Publisert

Den ny­ut­vik­le­de pro­gram­va­ren lar bru­ke­ren teg­ne fi­gu­rer som et al­ter­na­tiv til å hus­ke de tra­di­sjo­nel­le kom­bi­na­sjo­ne­ne av bok­sta­ver og tall.

Iføl­ge fore­le­ser Jeff Yan ved universitetet, sy­nes man­ge det er van­ske­lig å hus­ke kom­plek­se pass­ord. Der­for vel­ger de hel­ler enk­le­re ord som er let­te å hus­ke, men som sam­ti­dig er lettere å knekke.

Yan og dok­tor­grads­stu­den­ten Paul Dunphy har tatt ut­gangs­punkt i en me­to­de kalt Draw a Sec­ret Scheme (DAS), som opp­rin­ne­lig ble ut­vik­let av fors­ke­re ved AT&T Labs, Bell Labs og New York uni­ver­si­tet.

I DAS teg­ner bru­ke­ren en fi­gur, som der­et­ter om­ko­des til en ord­net rek­ke av data. Pro­gram­va­ren hus­ker både hvor be­rø­rin­ge­ne er og hvor man­ge gan­ger pen­nen løf­tes fra skjer­men. Men det kan li­ke­vel være en ut­ford­ring å hus­ke hva og hvor­dan du teg­net fi­gu­ren – og ikke minst hvor på skjer­men du teg­net den.

De to fors­ker­ne ved New­cast­le uni­ver­si­tet har nå vi­de­re­ut­vik­let me­to­den ved å leg­ge inn et bak­grunns­bil­de. Det­te hjel­per bru­ke­ren å hus­ke hvor de be­gyn­te å teg­ne passordfiguren. Sy­ste­met kal­ler de rett og slett BDAS, Back­ground Draw a Sec­ret.

I lik­het med gjen­kjennelses­systemer som ba­se­rer seg på bio­me­tri, er det ikke sel­ve fi­gu­ren som bru­kes i gjen­kjen­nin­gen, men det møns­te­ret den re­pre­sen­te­rer.

Iføl­ge Yan har de fles­te men­nes­ker glemt PIN-ko­der el­ler pass­ord minst én gang i li­vet. Men­nes­ke­hjer­nen mye stør­re ka­pa­si­tet for å hus­ke fi­gu­rer enn bok­stav- el­ler tall­kje­der. Det gam­le ord­ta­ket, et bil­de er mer verdt enn tu­sen ord, har gyl­dig­het også når det gjel­der pass­ord, me­ner han.

Yan vil ar­bei­de vi­de­re med me­to­den for å un­der­sø­ke hvor­dan den kan tas i bruk av men­nes­ker som tra­di­sjo­nelt har pro­ble­mer med tekst­ba­ser­te sy­ste­mer, som ord­blin­de.

Kilde: Scientists perfecting picture passwords (Silicon.com)

"
Powered by Labrador CMS