SAS-fly

Frykter mer industrispionasje

Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) mener industrispionasje er et større problem enn før, og oppfordrer både privat og offentlig sektor til å være mer oppmerksomme på faren.

Publisert

I forbindelse med industrispionasjesaken mellom flyselskapene SAS og Norwegian uttrykker direktør Kim Ellertsen i Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) bekymring over at folk later til å være litt for naive i sin omgang med sensitiv informasjon.

Hva sender du med e-post?

- Vi tror problemet med bedriftssensitivt materiale er tydeligere og større enn før på grunn av teknologien. Hva sender vi for eksempel på e-post? Nordmenn er flinke til å utnytte informasjonsteknologien, men vi er nok litt naive og tenker ikke på konsekvensene, sier Ellertsen til NTB.

Hentet bedriftshemmeligheter hos konkurrenten

Økokrim vil ha strengere straff for SAS i industrispionasjesaken, som ble behandlet i Høyesterett mandag i denne uken. Flyselskapet ble i Borgarting lagmannsrett dømt til å betale konkurrenten Norwegian fire millioner kroner. Grunnen var at SAS uberettiget innhentet og brukte bedriftshemmeligheter fra Norwegian gjennom bookingsystemet Amadeus. Økokrim vil imidlertid bøtelegge SAS med åtte millioner kroner.

Saken vil danne presedens

- Høyesteretts kjennelse vil danne presedens for liknende saker i fremtiden. Den vil blant annet gi en avklaring på de sentrale lovtolkingsspørsmålene, og eventuelt si noe om hva en passende straff vil være for en slik type handling, sier førstestatsadvokat Elisabeth Roscher i Økokrim til NTB.

Store tap for Norwegian

Norwegian har siden i fjor forberedt et sivilt erstatningskrav på flere hundre millioner kroner mot SAS i forbindelse med industrispionasjesaken.- Der skal retten ta stilling til om det foreligger et erstatningsgrunnlag, og i tilfelle hvor stor erstatningen bør bli. Vi holder fast på at selskapet kan ha tapt flere hundre millioner kroner, sier advokat i Norwegian, Anders Ryssdal, til NTB.Vær bevisst på hvem som har tilgang til verdiene Kim Ellertsen i NSR mener bedrifter og privatpersoner burde bli mer bevisste på hvem som har tilgang til verdiene i virksomheten.

Eieren av informasjonen har ansvar

- Hovedregel nummer én er at eieren av informasjonen må sørge for å vite hvem som har tilgang. I saken med Norwegian og SAS er det tydelig at førstnevnte ikke hadde kontroll, sier Ellertsen.Det er foreløpig ikke klart når Høyesterett vil komme med en avgjørelse i industrispionasjesaken. (NTB)

Powered by Labrador CMS