Oljeplattform cb523747

Ingen kriseplan mot økonomikrakk

Norge vet ikke hva vi skal gjøre om det blir krise i verdens­økono­mien. Slike kriser ligger uten­for DSBs mandat.

Publisert

Selv om det fin­nes en­kel­te som har tenkt sli­ke tan­ker, fin­nes det lite be­red­skap for hva Norge skal gjø­re om det skul­le bli kri­se i ver­dens­øko­no­mi­en.

Sjef­økonom Kjell Senneset i Prognose­senteret me­ner det ame­ri­kan­ske bo­lig­mar­ke­det kan kom­me til å trek­ke ned ver­dens­øko­no­mi­en. Det kan skje, men er ikke et ho­ved­sce­na­rio, sier han til Nett­avisen.

Et annet «worst case»-sce­na­rio er at olje­pri­sen vil sti­ge. Urolig­heter og kriger i Midt­østen kan føre til vel­dig høye olje­priser.

- Der­som vi får ol­je­pri­ser helt opp mot 200 dol­lar fa­tet, vil det være en olje­pris som er så høy at det vil slå ut på ver­dens­øko­no­mi­en. Mange land be­ta­ler mer for oljen sin enn det vi gjør, noe som vil føre til la­ve­re inn­tek­ter i store deler av ver­den, sier Senneset.

Senneset reg­ner ikke dis­se sce­na­rie­ne som vel­dig sann­syn­li­ge. Dess­uten er him­mel mer sky­fri når det gjel­der den norske øko­no­mi­en og frem­tiden. Men mørke skyer kan all­tid dukke opp og da kan det lønne seg å ha tenkt gjennom hva som kom­mer til å skje.

Kil­de: Norge har ingen kriseplan (Nettavisen)

"
Powered by Labrador CMS