Patroner

Leiesoldater kastes ut av Irak

Iraks regjering har ved­tatt å kaste det amerikanske sikker­hets­selskapet Black­water ut av landet, etter en skyte­episode søndag der åtte sivile ble drept.

Publisert

Øyenvitner har forklart at væpnet sikkerhetspersonell fra Blackwater åpnet ild mot sivile i det vestlige Bagdad. I tillegg til de 8 drepte, ble 13 skadd i skytingen.

- De sivile som skjøt mot Blackwaters personell var bevæpnede fiender og Blackwaters personell prøvde bare å forsvare seg, sier talskvinne for selskapet, Anne Tyrell.

4600 leiesoldater

I Irak leier private selskaper hyppig inn leiesoldater for å beskytte sine egne ansatte. USA anslo tidligere i år at rundt 4600 sivile ikke-irakiske personer befinner seg i en regelrett stridsrolle.

Som Aktuell Sikkerhet tidligere har påpekt, faller leiesoldatvirksomheten ofte utenfor nasjonale og internasjonale lover. Det er for eksempel uklart hvilken rett nasjonale myndigheter har til å dømme en utenlandsk leiesoldat for drap i en skuddveksling. Sikkerhetsselskapene opererer derfor i en gråsone.

Beskyttelse for enhver pris

" Robert Young Pelton, en uavhengig militæranalytiker, sier Blackwaters prioritet nummer én er å holde klientene i live.- Blackwater-folka er ikke idioter. Hvis de skjøt folk var det fordi de følte det var begynnelsen på et bakholdsangrep, sier han. - De er kjente for å være veldig aggressive. De bruker våpen slik vi bruker bilhorn. Men målet deres er ikke å drepe.

Svært omstridt i Irak

Nærværet av vestlige leiesoldater har skapt forargelse blant irakerne. Søndagens skyteepisode er bare én i en rekke omstridte episoder der Blackwater eller andre private sikkerhetsselskaper har vært innblandet.

Mange irakere har reagert på at de private sikkerhetskontraktørene opptrer langt utenfor kontrollsfæren til det amerikanske militæret og irakiske lover og regler.

Nå har den irakiske regjering altså inndratt lisensen til Blackwater, som på grunn av Irak-krigen har vokst til å bli en av verdens største privathærer.

Bush kritisk

Det skal være stor motstand i Bush-administrasjonen mot den irakiske avgjørelsen om å kaste ut Blackwater. Utenriksminister Condoleezza Rice har vært på tråden med den irakiske statsministeren for å få omgjort vedtaket.

Les mer: Amerikansk sikkerhetsgigant kastes ut av Irak (Dagbladet)

Bakgrunnsstoff: Vil ha slutt på lovløse tilstander (Aktuell Sikkerhet)

"
Powered by Labrador CMS