Sikkerhetskontroll

Mangelfull sikkerhetskontroll

Vektere oppdaget verken kniver, patron eller bomber i sikkerhetssjekken på Gardermoen, skriver VG Nett.

Publisert

Utstyrt med bomber og kniver skal hele åtte av ni testpersoner ha sluppet gjennom sikkerhetssjekken på Gardermoen. Ifølge VG har Luftfartstilsynet gjennomført tilsyn på hovedflyplassen, og resultatene er nedslående. Opplysningene bekreftes av flere uavhengige kilder, skriver avisen.

Fant ikke patron

Sikkerhetskontrollen ble utfordret av personer ingen visste utførte testen. De skal blant annet ha fått gjennom følgende livsfarlige gjenstander:* En kniv skjult i en bh.* En patron skal ha vært skjult i en hårklemme.* Testpersoner skal ha sendt tre forskjellige bager med bomber gjennom røntgenmaskinen. Bare én skal ha blitt oppdaget. * Flere kniver skal ha blitt tatt igjennom sikkerhetsslusen. Trolig er det tapet fast kniv i korsryggen på en testperson.

Kontrollører tatt av vakt

Flere av de ansatte i Adecco, som jobber i sikkerhetskontrollen i avgangshallen, skal ha blitt tatt av vakt på stedet - og sendt hjem - da sikkerhetsfadesen ble oppdaget.Luftfartstilsynet kom helt uanmeldt på de Adecco-ansatte, og bekrefter at det har vært et tilsyn på Gardermoen denne uken, men uttaler seg av sikkerhetsmessige årsaker ikke om funn.- I de tilfeller der det er forbedringspotensial, tetter vi de hullene som måtte være for å bedre sikkerheten for de reisende, sier informasjonsrådgiver Bjørn Erlandsen i Luftfartstilsynet. VGs kilder sier at bare en av de ni testpersonene skal ha blitt stoppet. De åtte andre fikk etter det VG får opplyst, passere gjennom kontrollen med medbrakte våpen, uten at dette ble fanget opp av kontrollørene.

Lyser ved metall

Dette overrasker personer som kjenner systemet. Portalen som de hemmelige testpersonene passerte i sikkerhetskontrollen, har detektorer som lyser når passasjerene har metall på seg. Dette skal kontrolløren fange opp og sjekke ut. Hvorfor det ikke har skjedd, er uforklarlig for Adecco-ansatte VG har snakket med. Røntgenmaskinen som håndbagasjen sendes gjennom, viser et bilde av hva den inneholder. Et trent sikkerhetsøye ser fort bomber og andre våpen passasjerene har med seg. Bombene, som selvfølgelig ikke kunne detoneres, skal ha vært av en type som er enkel å gjenkjenne på et røntgenbilde. Likevel skal to av tre bomber ikke ha blitt oppdaget.

Høy turnover

Det har i lang tid vært bekymring blant ansatte i sikkerhetskontrollen på Gardermoen. Gjennomtrekken av ansatte er stor. Hver eneste måned slutter et stort antall ansatte, mens nye begynner, sier VGs kilder. Adecco-direktør Knut Harald Hansen sier bemanningen er god, og at gjennomtrekken ikke er større enn i andre sammenlignbare bransjer.- Vi utfører en tjeneste for OSL. Om det har vært gjennomført et tilsyn, er det Luftfartstilsynet som må si noe om det. Vi har ikke lov til å si noe, sier Hansen. OSLs informasjonssjef Jo Kobro, sier at han ikke kjenner til at det har pågått et tilsyn med funn som har skapt uro blant de ansatte i Adecco på Gardermoen.

Uren flyplass?

VGs kilder hevder at funnene i tilsynet er så alvorlige at hvis det hadde vært EUs kontrollorgan ESA som hadde inspisert hovedflyplassen, kunne det endt med at Gardermoen hadde blitt ansett som uren flyplass. Kastrup lufthavn utenfor København fikk denne smekken for et par år siden da sikkerhetskontrollen ikke tilfredsstilte kravene fra ESAs inspektører.Status som uren flyplass fører blant annet til at passasjerene må gjennom ekstra sikkerhetskontroller på andre flyplasser, kontroller de slipper hvis avreiseflyplassen har god nok sikkerhetsstandard. (VG Nett)

Powered by Labrador CMS