Hacker

Norge fjerde største opphavsland for it-angrep

Norge er fjerde største opphavsland for it-angrep mot Europa, viser ny trusselrapport.

Publisert

Rapporten som er laget av it-sikkerhetsselskapet Symantec, inneholder trusseldata fra over 40 000 sensorer og 2 millioner lokkedueadresser for e-post i 180 land. Den viser at nettkriminaliteten blir stadig mer profesjonell, og at kommersielle metoder og tilnærminger brukes i økende grad for å gjennomføre fiendtlig aktivitet.

Flere sikkerhetstrusler

Rapporten viser også at antall sikkerhetstrusler øker mer enn noen gang: Det ble utviklet 212 101 nye virus, trojanere, ormer og annen fiendtlig kode. Det er en økning på 185 prosent sammenlignet med forrige måleperiode, som var 1. juli - 31. desember 2006.

Nettkriminelle stadig mer profesjonelle

- Vi har lenge sett en utvikling der hackerne motiveres av økonomisk vinning i stedet for ære og berømmelse, sier sikkerhetsekspert Hans Peter Østrem i Symantec Norge. Det nye i denne rapporten er at hackerne velger dette som yrkesvei og benytter strategier fra næringslivet for å nå sine mål.

Norge fjerde størsteopphavsland

For Europa viser rapporten at Norge nå er det fjerde største opphavslandet for angrep mot datasystemer i EMEA-regionen - Europa, Midt-Østen og Afrika - opp fra femte plass i forrige halvår. Bare USA, Storbritannia og Kina sender flere angrep mot europeiske datamaskiner. I følge Symantecs eksperter er de norske angrepene såkalte SMTP-angrep, noe som tyder på at norske pc-er blir brukt som avsendere av uønsket e-post eller spam, som forsøker å trenge seg inn på utenlandske e-postservere for å sende sine ulovlige spammeldinger derfra. Fra januar til og med juni i år sto Norge for hele 13 prosent av alle angrep mot europeiske datasystemer.

Sverige nedover på listen

Mens Norge klatrer oppover på listene, faller Sverige i denne rapporten kraftig, fra 3. til 12. plass når det gjelder andel av fiendtlig aktivitet pr. internettbruker. Mens Norge skårer høyt på spam, er svenske hackere særlig aktive innenfor kapring og fjernstyring av mange pc-er samtidig i såkalte botnett. Ifølge Symantec kan reduksjonen i svenske kapringer her skyldes at de svenske pc-kaprerne flytter kontrollserverne sine utenlands som følge av at politi og internettoperatørene har satt større fokus på denne virksomheten.

København hovedstad for phishing

København er Nordens hovedstad for phishingnettsteder, dvs. nettsteder som etterligner legitime nettsteder for å få uautorisert tilgang til brukerinformasjon som konto- og kredittkortnummer etc. København er her på åttende plass i EMEA, bak Karlsruhe og Moskva.

Rettet mot hjemmebrukerne

Ifølge rapporten er nå hele 99,4 prosent av alle målrettede angrep rettet mot hjemmebrukere. Mens bedriftene i stor grad beskytter seg, forventes hjemmebrukerne ikke bare å ha mindre sikkerhet installert, de har også sannsynligvis etter hvert fått mer sensitiv informasjon lagret på datamaskinen.- Trusselrapporten viser at vi som vanlige databrukere har økonomisk verdi for bakmennene på flere måter, sier Østrem. Ikke bare kan en hacker komme seg inn bakveien i brukerens pc og finne sensitiv informasjon som kan selges, de kan også velge å utnytte selve brukerens pc, bredbåndstilkobling og ikke minst identitet til å videresende spam uten at brukeren blir oppmerksom på det, og til å selge denne tilgangen til andre.

Kina stormakt i it-kriminalitet

Kina er på vei til å bli neste stormakt for kriminell virksomhet på nettet. Den kriminelle aktiviteten på internett øker mest i Kina, som er på andreplass i verden med 10 prosent. Bare USA er foran, med 30 prosent.Hele Symantecs trusselrapport Internet Security Threat Report kan lastes ned fra www.symantec.com/threatreport/.(Symantec Norge)

"
Powered by Labrador CMS