Industrispionasje

Norske bedrifter er for dårlig sikret

Myndighetene frykter at norske bedrifter kan bli spionert på av utenlandsk etterretning og terrorister, melder NRK.

Publisert

Norske private bedrifter er for dårlige på å sikre seg mot at sensitiv informasjon kommer på avveie, ifølge Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

Kan utnyttes av terrorister

Risikoen for at uvedkommende får tak i sensitiv informasjon er til stede, mener de, og krever at flere private selskaper omfattes av sikkerhetsloven.Flere land driver nemlig etterretning mot Norge og norsk næringsliv nå enn under den kalde krigen, ifølge Politiets Sikkerhetstjeneste (PST). Nå må bedriftene sikre seg bedre, sier Stein Henriksen, seniorrådgiver i Nasjonal sikkerhetsmyndighet.- Informasjonen kan utnyttes av trusselaktører, som for eksempel fremmed etterretning eller - hvis vi strekker det videre - terrorister, sier han til NRK.

Advarer mot e-post

Sensitiv informasjon om olje- og gassanlegg kan skade Norge om den kommer på avveie. Det samme gjelder opplysninger om vannforsyning og telekommunikasjon, advarer myndighetene. I dag har offentlige selskaper plikt til å beskytte slik informasjon etter sikkerhetsloven. Men det samme gjelder ikke for private bedrifter. Og ikke alle er like gode på sikkerhet, advarer Henriksen.- En ting er om du legger for mye informasjon om egen bedrift ut på internett. Det kan gjelde tekniske strukturer og apparater eller registre over ansatte. Det kan også gjelde at du sender sensitiv informasjon ut på e-post. En e-post er ikke sikker mot avlytting, for å si det mildt, sier han, og understreker at den dårlige sikringen kan anses som et betydelig problem. (NRK)

"
Powered by Labrador CMS