Butikktyv

Politiet ønsker tettere samarbeid om sikkerhet

For å møte trusselen fra østeuropeiske mobile kriminelle ønsker Kripos et tettere samarbeid med handelsnæringen.

Publisert

- Den organiserte vinningskriminaliteten med opprinnelse i Baltikum og Polen representerer en stor utfordring for handelsnæringen i Norge. Spesielt etter EU-utvidelsen i mai 2004 har vi registrert en markant økning i anslag fra mobile kriminelle østfra, sier politiførstebetjent Anne-Cathrine Gustafson i Kripos. Gustafson var en av foredragsholderne på konferansen Safe-Sec 2007 i Oslo kongressenter på mandag denne uken. Norsk Sikkerhetsforening (NSF) og messearrangøren Mice sto bak konferansen.

Meget mobile

- Det viser seg at tjuvbandene ofte er meget godt organisert, og de forflytter seg raskt over store avstander i Norge. Kriminaliteten er grundig planlagt, og aktørene fordeler oppgavene seg imellom. Noen har i oppgave å rekognosere på stedet, andre utfører selve innbruddene og tyveriene, og atter andre har i oppgave å frakte tjuvgodset ut av landet.- Vær spesielt oppmerksom dersom du ser personer som oppfører seg noe underlig inne i butikken. Det kan være folk som er ute og rekognoserer før de slår til på et senere tidspunkt.

Fysiske sikringstiltak

- For å møte denne kriminaliteten må handelsbedriftene ha et generelt fokus på sikkerhet, understreker Gustafson. Solide tak og vegger, gitter, pullerter o.l. er eksempler på fysiske sikringstiltak du bør overveie dersom du ikke allerede har det på plass. Still deg spørsmålet: Hva trenger du for å sikre deg godt nok? Analyser og kartlegg dine behov, for eksempel for skallsikring.

Ta i bruk godt sikkerhetsutstyr

- Dette gjelder også øvrig sikkerhetsteknikk. Skal du installere videoovervåking, sørg for å bruke godt teknisk utstyr. Velg kamera av god kvalitet, og tenk over hvor du plasserer kameraene i butikken. Husk at det også bør være enkelt å overføre bilder til politiet ved en hendelse. En felles plattform gjør alt mye enklere. Utpek en ansvarlig for å hente ut og overføre bilder til politiet. Det er ikke nødvendig at alle i butikken kjenner rutinene for dette.

Videobilder nyttig

- Politiet har meget stor nytte av videobilder fra innbrudd og grove tyverier. Flere saker er blitt oppklart blant annet som følge av bildene politiet har gransket, sier Gustafson. Videobilder sammen med elektronisk sporing har gjort det mulig for oss å få tak i kriminelle bander som har operert over store deler av landet. Samordning og analyse av elektroniske spor har gitt gode resultater. Vi samarbeider også med andre land, blant annet ved å sende analyseresultater til utlandet.

Registrer serienummer

- Elektrobransjen har vært meget utsatt for innbrudd fra de østeuropeiske bandene. Et enkelt, men effektivt tiltak butikkene bør ta seg tid til, er å registrere serienummer for mobiltelefoner og annen elektronikk før salg. Dette gjør det langt enklere for politiet å finne ut av hvor beslaglagt tjuvegods stammer fra.

Søk eksperthjelp

- Er du usikker på hva du skal gjøre: Søk bistand fra sikkerhetseksperter. De har mye erfaring å bygge på, og kan bistå med effektive sikkerhetstiltak. Og du kan selvsagt kontakte oss i politiet, avslutter Anne-Cathrine Gustafson.

Powered by Labrador CMS