Regjeringskvartalet

Regjeringskvartalet dårlig sikret mot datasnokere

Regjeringskvartalet i Oslo er fremdeles ikke godt nok sikret mot datasnokere og datainnbrudd, viser en test NRK har gjort.

Publisert

Trådløse nettverk har blitt stadig mer utbredt de siste årene. Men nettverkene gir også datasnokere gode muligheter til å skaffe seg tilgang til sensitive opplysninger, dersom nettverkene ikke er sikret godt nok.

Fant 161 åpne trådløse nettverk

På få minutter fant NRK og dataekspert Stein Møllerhaug 161 trådløse nettverk i bygningene i regjeringskvartalet, ved hjelp av en kraftig antenne.Av disse var 39 nettverk vidåpne. Men også av de nettverkene som var kryptert, hadde halvparten en gammeldags, enkel WEP-kryptering, som en hacker kan knekke på få minutter.- Hvis noen bruker disse usikrede nettverkene, så kan vi lytte på alt de gjør på dette nettet, inklusive oppkoblinger til andre datasystemer, forteller Stein Møllerhaug.

Avviser at trådløse nettverk er et problem

Politisk rådgiver Jørund Leknes i Fornyings- og administrasjonsdepartementet avviser at de trådløse nettverkene er et problem:- I den grad det eksisterer trådløse nettverk i departementene, så er det gjestenettverk.

Krever redegjørelse i Stortinget

Men det tror ikke stortingsrepresentant André Oktay Dahl (H) på. Han vil vite hva regjeringen har gjort for å sikre seg mot datainnbrudd:- Vi forventer en redegjørelse for hva man har gjort. Det ble avdekket for et par år siden at man ikke hadde betryggende rutiner.

(NRK)

Powered by Labrador CMS