Restverdiredning (Foto: FNH)

Restverdiredning lønner seg

Restverdiredning har i løpet av sine 20 års drift reddet verdier for hele 1,4 milliarder kroner.

Publisert

- Dette er et veldig bra resultat, sier Ove Brandt, ny fagsjef i Restverdiredning (RVR) til tidsskriftet Brannmannen. Likevel stiller han spørsmålet om ikke brannetaten kunne brukt RVR-tjenesten langt mer enn de gjør i dag.

Gode eksempler

For å illustrere at RVR er riktig og viktig, nevner Brandt et par eksempler på gladhistorier fra RVR-oppdrag i år. Natt til 7. januar fikk Molde brannvesen melding om storbrann i et nedlagt slakteri i byen. Dette viste seg å utvikle seg til den største brannen i Molde på mange år. Parallelt med slokkearbeidet ble det rekvirert mannskaper til restverdiredning.

Molde har egen RVR-enhet

Molde har egen RVR-enhet, så her måtte brannsjefen prioritere mannskaper både til redningsinnsats og RVR-arbeid. Blant annet ble det reddet ut en lift, minigraver, fem gravemaskiner, anleggsbrakker og flere biler fra en bygning og området rundt. I tillegg ble alle bedriftene i området varslet, slik at ventilasjon ble avstengt. En nøktern vurdering er at brannvesenet reddet verdier for ca. 15 millioner kroner, i tillegg til å slokke brannen og hindre spredning til nærliggende bedrifter.

Store røyk- og sotskader i næringsmiddelbedrift

Søndag 25. mars ba Træna brannvesen om assistanse fra RVR-enheten i Mo i Rana. Her hadde det oppstått en mindre brann i det elektriske anlegget, og brannen var slokket av sprinkleranlegget. Men brannen hadde ført til store røyk- og sotskader. Dette var en bedrift for matproduksjon, og derfor hastet det med å klargjøre anlegget for blant annet å hindre rustangrep. RVR-mannskapene satte i gang med røykventilasjon av hele fabrikken. Røykviftene ble satt igjen på brannstedet, og de ble overvåket av lokale mannskaper.

Brukte 25 000 - sparte verdier for én million

- Denne operasjonen kostet oss ca. 25 000 kroner, sier Brandt. Gjensidige forsikring har anslått at på grunn av meget kort driftsstans, er det spart verdier for en million kroner. Men det viktigste er kanskje at fabrikken fortsatt er i markedet med sine produkter.- Er det rart at Mo får ny RVR-bil i år, sier Brandt med et smil. (Brannmannen)

Powered by Labrador CMS