Vekter med hund

Sikkerhetsbransjen ute av kontroll

Den private sikkerhetsbransjen er ute av kontroll. Hvem som helst, også straffedømte, kan starte et sikkerhetsfirma, beklager privatetterforsker og tidligere politiinspektør, Leif A. Lier.

Publisert

Lier er ikke det minste overrasket over de siste dagers oppslag om ulovlig avlytting og sikkerhetsselskaper som står bak ulovlig virksomhet. - Dette foregår, og jeg regner med at det vil komme flere saker, sier Lier til NTB.

Deler i to

Han deler sikkerhetsbransjen i to. På den ene siden finner vi de seriøse selskapene som opererer innenfor rammene av gjeldende lov om vaktselskaper. På den andre siden finner du en lang rekke aktører som ikke forholder seg til denne loven. - De opererer i et uregulert område der vi for eksempel ikke har noen form for autorisasjon, taushetsplikt eller krav om forsikring. Det betyr at hvem som helst, også straffedømte, kan gå ut og kalle seg privatetterforsker eller sikkerhetsfirma, sier Lier.

Likner paramilitær virksomhet

Justisminister Knut Storberget (Ap) varsler skjerpet lovgiving knyttet til sikkerhetsbransjen allerede til høsten. Også kontrollen med de ansatte skal bedres. Storberget er bekymret over avsløringene av hvordan et segment innen sikkerhetsbransjen har utviklet seg til å drive en nærmest paramilitær virksomhet. Men han hevder opplysningene ikke kom overraskende. - Derfor lager vi nå en ny vaktselskapslovgiving. De siste dagers hendelser har vist at det absolutt er på tide, sier han til TV2.

Ulovlig avlytting mer utbredt

Den tidligere politiinspektøren ved Oslo politidistrikt har vanskelig for å si noe om omfanget av ulovlig avlytting i Norge. Men han sier det er blitt mer utbredt, blant annet fordi det er blitt både lettere og billigere å få tak i det rette utstyret.- Det er meget enkelt og faktisk heller ikke så dyrt å skaffe seg utstyr for ulovlig avlytting. Det er bare et spørsmål om hva du ønsker å avlytte og på hvilken måte, sier Lier, og legger til at det er svært vanskelig å avdekke ulovlig avlytting.Privatetterforskeren er også kjent med at sikkerhetsbransjen ofte rekrutterer folk med bakgrunn fra Forsvaret.(ANB-NTB)

Powered by Labrador CMS