Datakrimialitet Colourbox

Sikkerhetstrøbbel på nettkafé

Med spionprogrammer og tastatur-logger får tyver tilgang til brukernavn og passord til mail, nettbank og annet nett-privat.

Publisert

De fleste forsøker vel å unngå å ha med egen bærbar pc på ferien, men ønsker allikevel å holde seg oppdatert på e-post eller bruke tjenester som nettbank, sjekke feriereservasjoner og lignende.

Med utbredelsen av nettkafeer i så godt som alle verdens hjørner, så er det ikke noe problem å kunne være semi-online. Men hvilke opplysninger legger du igjen når du forlater nettkafeen?

Useriøse nettkafeer

Selv om mange nettkafeer nå har gått over til et system der de automatisk restarter maskinen etter hver bruker, finnes det fortsatt steder som bruker maskiner som verken krever pålogging eller begrenser rettigheter til å installere programvare.

Det er ikke nødvendigvis de som driver nettkafeen som prøver å lure deg, men andre brukere av kafeen som overtar maskinen etter at en som åpenbart er turist har vært inne og sjekket e-post og nettbank.

Ole Tom Seierstad er sikkerhetsekspert hos Microsoft Norge. Han råder folk til å sjekke hvor seriøs nettkafeen er på sikkerhet, ved rett og slett å spørre dem når du kommer inn om hva slags antivirus-programvare de bruker og hvordan de beskytter seg mot spionprogramvare.

- Svaret du får vil gi deg en indikator på hvor seriøse de er, sier han.

Teknisk sjef hos ABC Startsiden, Denis Brækhus, er enig.

- Det er relativt greit å se hvor seriøs en nettkafé er. Er PCene gamle Windows95/98/ME-maskiner uten noe spesiell form for pålogging eller begrensning av rettigheter, bør du unngå å taste inn sensitiv info, sier han.

Spionerer på passordene dine

Mange nettsteder har mulighet for å husker passordet ditt når du begynner å skrive inn brukernavn. Dette kan være vel og greit på din pc hjemme eller på kontoret, men på en nettkafé er det noe mer problematisk.

Det finnes spionprogramvare og tastatur-logger som følger og lagrer bevegelsene dine. En måte å beskytte seg mot disse på er kun å taste inn en eller to karakterer av brukernavn/passord, så klikke et annet sted på siden og taste inn tilfeldige bokstaver, gå tilbake og taste inn mer i brukernavn eller passord-feltet, så taste tilfeldige bokstaver igjen, til du er ferdig.- Det viktigste er enkle grep som å passe på at ingen ser deg skrive inn brukernavn og passord, på samme måte som du beskytter pinkoden din for minibank. Ikke skriv ned brukernavn og passord sammen med passordet, sier sikkerhetsekspert Ole Tom Seirstad i Microsoft Norge.

- Husk også på å bruke et sterkt passord, altså minst 8 tegn og en kombinasjon av tall og store og små bokstaver, sier han.Bytt passord ofte dersom du bruker maskiner du ikke har kontroll over.Slett dine sporMicrosofts sikkerhetsekspert råder nettkafébrukere til å slette alt innhold, som historie, nedlastede sertifikater og cookies, i nettleseren når de er ferdige med maskinen. ABC for nettkafé:

1. Sjekk hvor seriøs nettkafeen er på sikkerhet ved å spørre om hva slags anti-virus og anti-programvare de kjører på systemet.

2. Si aldri ja til at maskinen skal huske brukernavn eller passord og pass på at ingen ser deg skrive inn disse.3. Logg deg alltid helt av de nettstedene du har brukt og slett historie, cookies og eventuelle sertifikater du har måttet laste ned for å få tilgang til for eksempel nettbank.4. Skriver du ut dokumenter til felles skriver så sørg for å hente dem med en gang.5. Bytt passord ofte dersom du bruker maskiner som ikke er dine.6. Bruk et «sterkt» passord, minimum 8 tegn og en kombinasjon av store/små bokstaver, tegn og tall.7. Ikke skriv ned passord sammen med brukernavn. 8. Ikke tast inn sensitiv informasjon dersom du er usikker. Finn en annen nettkafé.9. Dersom du har en IT-avdeling på jobben så kan det være en idé å spørre dem om råd.10. Les disse tipsene om hvordan beskytte seg mot tastatur-logger og spionprogramvare.ABC nyheter

Powered by Labrador CMS