Smilende_mann_cbox

Slik unngår du å brenne deg ut

Som sikkerhetssjef skal du bidra til at bedriften unngår de spektakulære hendelsene. Men når katastrofene holdes i sjakk og dine medarbeidere jobber trygt og sikkert, kan hverdagen etter hvert bli forutsigelig og grå.

Publisert

Å bygge opp en sikkerhetsavdeling fra bunnen av kan fortone seg som en drømmejobb for mange. Men når det først er gjort, kan du sitte igjen med en tomhetsfølelse. Hva nå? Går du trøtt?

Hvordan forholder du deg til den økende bunken av offentlige lover og regler som du må forholde deg til - og den konstante endringen av dem.

Når firmaet blir kjøpt opp, sammenslått eller bytter toppleder, hvor står du da? Må du endre hele avdelingen på grunn av nye rammevilkår?

Ingen drømmer varer evig.

Ikke gå i kostnadsfellen

En av de vanligste feilene, er å konsentrere all innsats om den rent operative sikkerheten.

Som sikkerhetssjef vil du ofte jobbe i bedriftens ledergruppe. Hvis den fokuserer på kostnader, er det lettere å gå lei enn hvis ledergruppen har blikket mot nyutvikling og inntektsmuligheter.

Produktutvikling kan kreve en viss hemmeligholdelse overfor konkurrenter. Dette er ditt fagfelt. Som sikkerhetssjef må du derfor jobbe med forskere og utviklere, noe som tvinger deg til å sette deg inn i nye fagområder. Dette gir store læremuligheter.

Det er også givende å vite at du bidrar til at bedriften lager bedre produkter og forbedrer resultatet på bunnlinjen.

Vær med i produktutviklingen

Hvis du for eksempel jobber sammen med en it-avdeling, kan du være med å utvikle metoder som gjør at avdelingen lettere kan spre sikkerhetsoppdateringer i it-systemet.

Du kan også bidra til å lage strategier for hvordan avdelingen kan bygge mer sikkerhet inn i sine produkter.

Kanskje kan du til og med snakke med kunder som har behov for skreddersydde løsninger.

Selv om det kan være svært givende å jobbe med produktutvikling, må deler av jobben din likevel dreie seg om den operative sikkerheten i bedriften.

Jobben din er å påvirke

En av de største utfordringene du har som sikkerhetssjef, er å påvirke organisasjonen. Men det er enda vanskeligere å skulle påvirke en operativ avdeling, som f.eks. en avdeling for utvikling av datasystemer.

Da må du motivere avdelingen til frivillig å jobbe sammen med deg og for deg, siden de etter all sannsynlighet verken rapporterer til deg eller har noe regelrett ansvar overfor deg.

Dette kan du bare få til ved å dyrke relasjoner.

Bli tverrfaglig

Forsøk å lære deg emner utenfor sikkerhetsområdet.

Som fersk sikkerhetssjef er du i ferd med å starte en karriere som både er smal og tildels frikoplet fra de andre fagområdene i bedriften. Hvis du låser deg til å betrakte deg selv som sikkerhetssjef, kan du lett stenge deg ute fra mange muligheter.

Lykken er sjelden å jobbe spesifikt med sikkerhet, men heller med den verden som sikkerheten er en del av.

Unngå samlebåndstekning

Enten du jobber som sikkerhetssjef eller produktutvikler, må du sannsynligvis forholde deg til stadig nye prosjekter. Mange mennesker forsøker å gjenbruke arbeidsmetodene fra forrige prosjekt i den tro at gjennomføringen vil bli lettere.

Men dette er slett ikke alltid tilfelle. I mange tilfeller er det også mindre gøy å bare gjenta sine tidligere bragder. Forsøk heller å finne hva som er forskjell i det nye prosjektet og hvordan du kan utnytte kunnskaper best mulig.

Vern om arbeidstidene

Store prosjekter kan dra med seg helsprø arbeidsmengder, helsprø tidsfrister og helsprø arbeidstider. Dette kan være en felle av dimensjoner. Langt de fleste mennesker fungerer best over tid når vi balanserer jobb og fritid.

Oppstår det en krise, må du leve med å måtte jobbe døgnet rundt. Men i hverdagen bør du verne om fritiden og familielivet. I utgangspunktet er jo jobben din å unngå kriser.

Denne artikkelen er delvis skrevet med utgangspunkt i en artikkel i magasinet Chief Security Officers.

"
Powered by Labrador CMS