Tordenvær

Slurver med sikring mot lyn

De økonomiske skadene av lynnedslag er mye større enn før. Spesielt finelektronikk er utsatt. Bruk helst ikke billig lynvern som settes i stikkontakten.

Publisert

I juli i fjor var det i gjennomsnitt 3550 lynnedslag hver eneste dag i Norge. I hele juni i år var det rundt 8000 nedslag, det samme som i fjor, ifølge Sintef.

Skyldes varm og fuktig luft

- Det er kombinasjonen av varm og fuktig luft, og at bakken er blitt oppvarmet, som fører til så høy lynaktivitet i juli og august, sier lynforsker Frank Dahlslett ved Sintef til pressebyrået Newswire.

Sterk økning

I fjor utbetalte forsikringsselskapene 485 millioner kroner i erstatninger etter lynskader. Til sammenligning ble det utbetalt 114 millioner kroner i 1997.

Ødelegger kostbart elektronisk utstyr

Antallet branner forårsaket av lyn har gått kraftig ned på disse ti årene. Men mer kostbart elektronisk utstyr blir ødelagt. - Folk flest har mer og dyrere elektronikk enn før. Derfor er det blitt enda viktigere å beskytte seg mot lynskader, sier sjefingeniør Runar Bache i If Skadeforsikring.

Vær forberedt

Flat-tv og datautstyr blir ofte totalskadet etter overspenning som følge av lynnedslag. - Det er ikke alltid nok å dra ut kontakten til strømforsyningen, slik vi er vant med. Du bør også ta ut kablene til tv, bredbåndstelefon og internett når tordenværet kommer, ifølge Bache. Han anbefaler å få installert overspenningsvern i sikringsskapet og finvern som kan settes i stikkontakter der du kobler til spesielt ømfintlig elektronikk.

Tåler lite

" Vernet i sikringsskapet er et grovvern som beskytter mot overspenninger i ledningsnettet, mens finvernet sørger for at det elektroniske utstyret får ekstra beskyttelse. - Det er ikke nok bare å montere finvern i stikkontakten, slik mange butikker selger. Det er en god investering å få en elektriker til å montere overspenningsvern, sier Bache.Utladningen av elektrisk spenning ved et lynnedslag er vanligvis så stor at et finvern i stikkontakten ikke er nok. Om du ikke har installert overspenningsvern, er det ekstra viktig å trekke ut kontakter, antenner og kabeltilkoblinger, mener Runar Bache. (Newswire)

"
Powered by Labrador CMS