Vannsprut

Vanntåkesystem kan redde liv

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har i samarbeid med Räddningsverket i Sverige (SRV) utarbeidet en temaveileder for produsenter og brukere av lett monterbare automatiske slokkesystem for boliger.

Publisert

Tester ved Sintef/NBL viser at et riktig dimensjonert slokkesystem med vanntåke kan ivareta personsikkerheten i en mindre boenhet minst like bra som et tradisjonelt boligsprinkleranlegg.

Beregnet for mindre boenheter

De lett monterbare automatiske slokkesystemene er beregnet for mindre boenheter med beboere som ikke kan rømme uten assistanse, og hvor det ikke finnes andre sikkerhetstiltak. Systemet skal varsle beboere og folk utenfor leiligheten om røykutvikling, og når slokkemiddelet løses ut, skal det kunne holde et branntilløp under kontroll inntil hjelp kommer.

Utstyr som kan leies ut i fremtiden

- Slokkesystemet vil kanskje ikke hindre tap av liv og helse i alle situasjoner, men vanntåkeforsøkene ved Sintef/NBL er så lovende at vi ønsker å stimulere til videreutvikling av slokkesystemene. På sikt håper vi at dette er utstyr som kan leies ut av Hjelpemiddelsentralene, sier senioringeniør Trond Dilling i DSB.

Slokkesystemene helt i startfasen

Utviklingen av denne type slokkesystemer er helt i begynnerfasen. Veilederen er primært utarbeidet for å gi produsenter et felles utgangspunkt for å konstruere, teste, installere og videreutvikle komplette systemer. Også kjøperne - i første rekke kommunene - vil ha nytte av å vite hvilke forhold som minst bør oppfylles før det velges et system.

Erstatter ikke sprinkleranlegg

Lett monterbare automatiske slokkesystem med vanntåke kan ikke brukes for å kompensere for svake branntekniske løsninger i en bygning. De kan heller ikke erstatte sprinkleranlegg (boligsprinkler) i bygninger med behov for et helhetlig automatisk slokkesystem. Veilederen skal også utgis på svensk og engelsk.(dsb.no)

"
Powered by Labrador CMS