Fengsel cb846088

Vil ha nytt fengsel for de farligste

Et eget sikker­hets­fengsel med plass til 100 inn­satte kan bli en rea­li­tet i Norge. Dagens høy­risiko­fengsler er ikke sikre nok.

Publisert

Fle­re nor­ske fengs­ler har i dag egne av­de­lin­ger for de far­lig­ste fan­ge­ne, som det er brukt fle­re mil­li­oner kro­ner på å rus­te opp de sis­te åre­ne, skri­ver Dags­avi­sen.

Men dis­se av­de­lin­ge­ne er ikke sik­re nok for framtidens fan­ger, slår et ar­beids­ut­valg fast i sin rap­port som er over­le­vert Jus­tis­de­par­te­men­tet. Rap­por­ten er en av fle­re som skal dan­ne grunn­la­get for de­par­te­men­tets ar­beid med en ny stor­tings­mel­ding om Kri­mi­nal­om­sor­gen.

Ut­val­get fore­slår å etab­le­re et eget sik­ker­hets­feng­sel med ka­pa­si­tet til 100 inn­sat­te, for­di de tror antal­let spe­si­elt far­li­ge fan­ge­r vil øke i ti­den framover.

I Nor­ge har det de sis­te åre­ne fle­re gan­ger blitt av­slørt at inn­sat­te har pla­ner om bru­ta­le røm­nings­for­søk. Sve­ri­ge opp­lev­de i 2004 fire røm­nings­for­søk med bruk av vå­pen og gis­sel­si­tua­sjo­ner.

– For å for­hind­re sli­ke eks­tre­me si­tua­sjo­ner fore­slår vi å byg­ge et nytt feng­sel med høy sik­rings­grad, sier le­der av ut­val­get, Finn Grav. Han er se­ni­or­råd­gi­ver i kri­mi­nal­om­sorgs­av­de­lin­gen i Jus­tis­de­par­te­men­tet, med an­svar for sik­ker­het.

På grunn av fa­ren for sto­re og bru­ta­le an­slag mot feng­se­let, me­ner ut­val­get også at byg­gin­gen må skje på et sted med egen po­li­ti­sta­sjon som kan gri­pe inn om det skul­le skje noe. Feng­se­let må også sik­res for even­tu­el­le an­grep oven­fra, som fra he­li­kop­ter.

Kilde: Vil ha nytt fengsel for de farligste (Siste.no)

"
Powered by Labrador CMS