Vil kle av deg på flyplassen

Avinor vil innføre skannere som ser gjennom klær på norske flyplasser. Ved å ta i bruk kroppsskanning istedenfor manuell kontroll håper luftfartsmyndighetene å fjerne køen i sikkerhetskontrollen.

Publisert

Avinor er i full gang med en søknad om å få teste ut utstyret som gjennomlyser klær. Et prøveprosjekt er planlagt på Sola flyplass ved Stavanger våren 2008, hvis det blir godkjent av Luftfartstilsynet.

Schipol i Amsterdam har 15 skannere

15 slike kroppsskannere ble satt ut på flyplassen i Amsterdam i mai. Avinor og Datatilsynet dro i høst til Schiphol for å se på maskinene. - Du går inn i maskinen, løfter armene, og så blir det tatt et bilde av deg på tre sekunder. Operatøren ser kroppens konturer i sort hvitt. De ser også om det er noen gjenstander skjult under klærne, forteller Ole Folkestad, teknisk ansvarlig for security-utstyr i Avinor.

Du kan ikke identifiseres

Personellet som ser de avkledde passasjerene, sitter i et eget rom, og kan ikke se dem ansikt-til-ansikt. Folkestad forteller at de under prøveprosjektet er opptatt av hvordan passasjerene opplever teknologien.

Powered by Labrador CMS