Bilulykke E6 (Foto: Jan Tveita)

Bilen din kan overvåkes

Ferdsskrivere, som blant annet finnes i fly, kan nå bli montert i bilen. EU utreder for tiden muligheten for å utstyre biler med ferdsskrivere.

Publisert

I tillegg til å kunne avlese hvordan bilens sikkerhetssystem og kollisjonsputer har blitt utløst, gir systemet også muligheten til å avlese hva føreren gjorde i øyeblikkene før ulykken. I tillegg kan du avlese bilens hastighet rett før ulykken og i ulykkesøyeblikket. Ikke minst forsikringsselskap og politi er interessert i at biler etter hvert får slikt utstyr montert.

Vil endre kjøremønsteret

- Jeg tror at bilførere som vet at de har slikt utstyr som dette i bilen, vil endre kjøremønsteret sitt, sier Ralf-Roland Schmidt Cotta, advokat hos Siemens VDO til Automotive News Europe.

Kan skreddersy forsikringer

I tillegg er forsikringsselskapene svært interessert i utstyr som dette. Ikke bare fordi det lettere vil kunne avsløre hvem som har skylden, men også fordi det betyr at de kan skreddersy forsikringer etter hvordan bilistene kjører.

Bilindustrien skeptisk

- Vi er ikke så entusiastiske til en slik utvikling, sier Dorf Lamerigts, direktør for teknisk avdeling i European Automakers Association (ACEA), til Automative News Europe. (Aftenposten)

Powered by Labrador CMS