Bilbrann

Flere bilbranner

Det tar stadig oftere fyr i biler som er involvert i trafikkulykker. I første halvår i år ble det registrert 1531 bilbranner, 300 flere enn i tilsvarende periode i 2005.

Publisert

Det har oppstått unormalt mange bilbranner som følge av trafikkulykker på norske veier hittil i år. I første halvår ble det registrert 1531 bilbranner, 300 flere enn i tilsvarende periode i 2005. Dette året hadde færrest bilbranner siden 1999, som var et rekordår i forhold til branner i biler.Bare i høst har minst fire personer mistet livet slike ulykker. Kjøretøyene de satt i tok fyr bare sekunder etter at ulykkene inntraff. Kjøretøybranner utvikler seg ofte eksplosivt.

Ingen økning over tid

Norske veimyndigheter har likevel ikke registret noen generell økning av slike ulykker over tid. Seksjonssjef Finn H. Amundsen i Vegdirektoratet uttaler til Aftenposten at det skjer iblant at ulykkesbiler tar fyr, men at det er veldig sjelden. Derfor tror han at det er tilfeldig at flere slike ulykker har skjedd på kort tid i høst.

Bør undersøkes grundigere

Adm. direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening mener det er nødvendig å undersøke slike ulykker grundigere enn det gjøres i dag. Kalheim sier at han er redd for at disse ulykkene havner mellom to stoler. Dersom ingen sentral myndighet føler ansvar for å skaffe mer kunnskap om bilbrannulykkene, så vil ingenting bli gjort, uttaler han til Aftenposten.

Nye biler er verstinger

Nyere biler har stadig flere kompliserte strømførende komponenter som kan overopphetes ved spenningsfeil. Derfor oppstår det lettere komponentbranner i nyere biler, sier informasjonssjef Stein Haakonsen i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).

Kan være forsikringssvindel

Et betydelig antall registrerte bilbranner viser seg for øvrig å være forsøk på forsikringssvindel. En del branner oppstår mens bilen er hensatt. Slike branner oppstår ikke uten at brannen er påsatt, mener DSB. (Aftenposten)

Powered by Labrador CMS