Sikkerhetskontroll

Ny standard for vakt og sikkerhet

En bredt sammensatt komité går enstemmig inn for ny standard for vakt- og sikkerhetsbransjen.

Publisert

- Den nye standarden for vakt og sikkerhet gir balanserte regler som skaper ryddigere og bedre kontraktsforhold for bransjen. I tillegg er det gledelig at en bredt sammensatt komité enstemmig anbefaler standarden, mener advokat Stein Johnsen i NHO Service, som har vært komitéleder for arbeidet med den nye standarden.

Ønsket ryddigere forhold i sikkerhetsbransjen

Standard Norge fastsatte i mai 2008 en ny standard med tittelen NS 8434 Alminnelige kontraktsbestemmelser for manuelle vakt- og sikkerhetstjenester. Bakgrunnen for standarden var at bransjen hadde et sterkt ønske om å bidra til ryddigere forhold for aktørene. Den nye standarden gir kontraktsbestemmelser som bidrar til økt seriøsitet og forutsigbarhet både for virksomhetene og arbeidstakerne. På bakgrunn av henvendelser fra vakt- og sikkerhetsbransjen i Norge nedsatte Standard Norge våren 2007 for å utarbeide en ny standardkontrakt for bransjen. Begrunnelsen for å lage en egen standard var blant annet å bidra til ryddigere kontraktsforhold innenfor vakt- og sikkerhet, samt å sikre forutberegnelighet for arbeidstakerne. Stein Johnsen fra NHO Service ble valgt til komitéleder, og komiteen var for øvrig bredt sammensatt med representanter for de ulike aktørene.

- Bruk standarden uendret

Den nye standarden har fått tittelen NS 8434 Alminnelige kontraktsbestemmelser for manuelle vakt- og sikkerhetstjenester, og gir blant annet regler om kontraktsperiode, betaling, krav til utførelse og internkontroll, bruk av underleverandører, vederlagsjustering, opphør og heving av kontrakten.Stein Johnsen fra NHO Service opplyser at man tidligere har hatt mange forskjellige kontrakter med meget variabelt innhold. Dette vil bli kraftig forbedret med den nye standarden: - Den fastsatte standarden er et profesjonelt og gjennomtenkt produkt som gir utfyllende kontraktsbestemmelser for bransjen. Jeg håper at dette vil bidra til at man får mindre diskusjoner om kontraktene i vakt- og sikkerhetsbransjen, uttaler Johnsen.

Fordeler for vektere

Komitéleder Johnsen påpeker også at standarden vil være en fordel for de ansatte vekterne:- Gode og balanserte kontrakter gir forutberegnelighet for alle parter, og bidrar til å skape forutberegnelighet også for de ansattes lønns- og arbeidsvilkår. Dette viser også viktigheten av at standarden blir tatt i bruk av både oppdragsgivere og vekterselskaper. Ved kjøp av vakt og sikkerhetstjenester er det også særskilt viktig for oppdragsgiver å ha profesjonalitet, stabilitet og forutberegnelighet og derfor viktig å ha fått en NS som på en balansert måte omhandler alle punkter det vil kunne bli behov for ved kjøp av nettopp denne type tjenester. Jeg oppfordrer alle til å bruke standarden, og NHO Service oppfordrer også aktørene til å bruke standarden uendret slik at man ikke forrykker balansen i kontrakten, mener Stein Johnsen.Reid Downie representerte Norges Bygg- og Eiendomsforening i komiteen og arbeider til daglig som seksjonsleder for sikkerhet og service i NRK. Han understreker viktigheten av at bransjen er lojal mot den nye standarden: - Jeg håper at alle bruker den nye standarden for vakt- og sikkerhetstjenester. Det er det som er poenget med utarbeidelsen, slik at kontraktsforholdene kan bli bedre, uttaler Downie.

Spesialregler for verdihåndtering

I arbeidet med den nye standarden viste det seg et behov for å lage egne spesialregler for verditransport, og komiteen har derfor et eget tillegg med tilleggsbestemmelser for dette. I disse særreglene har man blant annet regler om risikoovergangen ved verditransport, regulering av leie av droppsafe, samt egne erstatningsregler.

Egen avtaleblankett

Det er også utarbeidet en helt ny avtaleblankett som kan brukes i forbindelse med NS 8434. Denne blanketten foreligger også i elektronisk form, slik at man kan legge inn en del standardtekst for sitt eget bruk.(Kilde: Næringslivets Sikkerhetsråd NSR)

"
Powered by Labrador CMS