Datavirus cb556889 M

Færre dataangrep fra Norge

Norge er fort­satt en stor kil­de til da­ta­an­grep mot and­re land, men falt ny­lig fra en fjerde- til en åt­ten­de­plass glo­balt. Det er nord­menns sløve hold­ning til data­sik­ker­het som gjør oss så ut­satt for mis­bruk.

Publisert

Nor­ge er fort­satt det stør­ste nor­dis­ke opp­havs­land for an­grep mot eu­ro­pe­iske da­ta­sy­ste­mer og er su­ve­rent størst i Nor­den når det gjel­der an­grep mot andre nor­dis­ke land.

Norge lig­ger på åt­ten­de­plass i ver­den blant opp­havs­land for da­ta­an­grep. USA, Stor­bri­tan­nia og Kina tro­ner fort­satt som vers­tin­ger, iføl­ge da­ta­sik­ker­hets­sel­ska­pet Sy­man­tec.

Slo­ve­nia gjør ko­met­kar­rie­re opp til 4. plass fra 36. Det skyl­des sann­syn­lig­vis ster­ke­re vekst i bred­bånds­ut­bredelsen enn i sik­ker­hets­til­ta­ke­ne, og at kri­mi­nel­le sø­ker til land med mind­re ri­si­ko for å bli tatt eller ute­stengt.

Lite egen­pro­du­sert kri­mi­na­li­tet

Norge er num­mer to i Nor­den når det gjel­der egen­pro­du­sert ond­sin­net nett­virk­som­het.

Sve­ri­ge er det nor­dis­ke lan­det som kom­mer høy­est i ka­te­go­ri­en kri­mi­nell virk­som­het på in­ter­nett, og hav­ner på 22. plass glo­balt.

Øv­ri­ge nor­dis­ke plas­se­rin­ger er Norge på 37. plass, Dan­mark 42., Fin­land 57. og Is­land 91.

Om­fat­ten­de kap­ring

50 000 data­ma­ski­ner i Nor­den er nå in­fi­sert av ond­sin­net kode. Dis­se kan sty­res sen­tralt (bot-er), som re­gel i hen­sikt å bru­kes i kri­mi­nel­le nett­verk. 27 pro­sent av de in­fi­ser­te bot-ene fin­nes i Stock­holm, med Oslo på and­re­plass med 10 pro­sent.

Mer ondt enn godt

Iføl­ge Sy­man­tec er det nå fle­re ond­sin­ne­de enn godsinnede pro­gram­mer på in­ter­nett.

65 pro­sent av de 54 609 uni­ke ap­pli­ka­sjo­ne­ne som var til­gjen­ge­li­ge for all­menn­he­ten, ble ka­te­go­ri­sert som ondsinnete. Det­te er før­s­te gang Sy­man­tec har målt fle­re ondsinnete enn le­gi­ti­me ap­pli­ka­sjo­ner.

I den skjul­te nett­øko­no­mi­en kjø­pes og sel­ges per­son­lig in­for­ma­sjon i stor ska­la. For eks­em­pel kan en iden­ti­tet kjø­pes for så lite som 1 ame­ri­kansk dol­lar.

Les mer om datatruslene hos Symantec (på engelsk)

"
Powered by Labrador CMS