Fingeravtrykk

JFK krever ti fingeravtrykk

JFK Airport i New York krever nå at utenlandske besøkende avgir ti fingeravtrykk før de slipper inn i USA.

Publisert

De digitale fingeravtrykkene for utenlandske besøkende økes dermed fra to til ti fingrer, melder Reuters. Talspersoner ved flyplassen mener at det nye skannesystemet vil heve sikkerheten og forhindre identitetssvindel ved flyplassen, på grunn av mer nøyaktig verifisering av personers identitet.

Kan ikke forfalskes

Fungerende avdelingsleder i tollmyndighetene, Leon Hayward, hevder at biometriske systemer, i dette tilfellet fingeravtrykk, er umulig å forfalske. - Ved å bruke biometriske systemer kan vi beskytte passasjerene mot identitetssvindel hvis deres reisedokumenter skulle bli stjålet, sier Hayward til Reuters. Robert Moncy, leder for det som kalles US-Visit-Programme, er overbevist om at systemet vil hindre ulovlig innreise til USA.

- Vi vil sende en beskjed om det kanskje er lurt å tenke seg om to ganger før noen prøver å komme hit med en annens person pass, forteller han. Samme prosedyre brukes allerede ved flyplasser i Washington, Atlanta, Boston og Chicago. Fra september av vil den innføres ved samtlige amerikanske flyplasser.

Fingeravtrykk i Norge?

Ifølge Reuters er det ventet at Europa planlegger å følge i USAs fotspor. Hvorvidt fingeravtrykk vil bli en realitet på norske flyplasser, er imidlertid usikkert.- Det er første gang jeg hører om dette, men det er klart at vi vil innføre slike regler dersom Luftfartstilsynet bestemmer det, sier assisterende pressetalskvinne Sofie Bruun ved Oslo Lufthavn til VG Nett. Fungerende informasjonsdirektør i Luftfartstilsynet, Anna Brandal, mener derimot det er opp til et høyere politisk nivå å ta stilling til denne saken." - Vi har ikke noe syn på dette. Det er opp til EASA, den nye europeiske luftfartsmyndigheten for sivil flysikkerhet, å kommentere dette, forteller hun.(VG Nett)

"
Powered by Labrador CMS