Vekter anonym

Når vektere raner seg selv

Når to vektere med tidligere plettfritt vandel mistenkes for å ha ranet sin egen pengetransport, er det all grunn til bekymring.

Publisert

Etter at vaktselskapene nylig fikk innblikk i hvilke ansatte som har vært domfelt eller etterforsket for straffbare forhold, har flere vektere sagt opp stillingen sin. Hadde de ikke gjort det, ville selskapene trolig ha avskjediget dem selv. For nå skal det praktiseres nulltoleranse for en rekke lovbrudd og kriminelle handlinger begått av vektere.

Kryssjekking av ansatte mot strafferegister

Politiet i Oslo har kryssjekket vaktselskapenes lister over ansatte og strafferegisteret, en kontroll ikke minst vaktselskapene selv har ivret for å få på plass. Resultatene viste at rundt 200 vektere er domfelt eller under etterforskning for forhold politiet anser for å være uforenlig med å jobbe som vekter. Vinningsforbrytelser, vold eller narkotikalovbrudd på rullebladet betyr at arbeidsforholdet opphører umiddelbart.

Plettfri vandel

Men de to vekterne som i går ble formelt siktet for å ha ranet sin egen verditransport, hadde begge plettfri vandel. Ingen straffbare forhold ville ha blitt oppdaget i en kryssjekk av deres rulleblad, rett og slett fordi de ikke hadde begått noen. Dette er forhold det er umulig for arbeidsgiver å gardere seg mot.

Penger på avveie

Kriminalavdelingen ved Asker og Bærum politidistrikt tror ikke på de to vekternes forklaring om at de ble kapret, og heller til den teorien at de ranet seg selv. Utbyttet skal være på omlag ti millioner kroner. Pengene er på avveie, og mistanken er sterk om at organiserte kriminelle er innblandet. Vekterne har fortalt at en maskert mann satte seg inn i pengetransporten på Bekkestua og satte dem ut av spill ved å true dem med håndvåpen.

Ingen alarmer utløst

Problemet er bare at ikke ett eneste av vaktselskapets mange alarmsystemer ble utløst under den fire timer lange ferden vekterne hevder å ha hatt med ranere. Blant annet gjelder dette den nøyaktige kjøreruten pengetransporten tok. Denne endres fra dag til dag, og overvåkes med GPS.

Negative medieoppslag

Dette tilsynelatende fingerte pengetransportranet føyer seg dessverre nå inn i rekken av mange negative oppslag i mediene om vektere som går ut over sine fullmakter og skaper overskrifter om maktmisbruk, voldelig atferd og vinningskriminalitet. De to vekterne - begge i 20-årene fra Oslo og Eiker - er ansatt i Vakt Service. Det var vekterne selv som varslet politiet om ranet natt til i går. Vakt Service har bidratt politiet i etterforskningen. Dialogen justismyndighetene har innledet med vaktbransjen for å skjerpe kravene til utdanning og vandel, kommer ikke et øyeblikk for tidlig. Selskapene selv ønsker endringene velkommen.

Ny lov må på plass snarest

Vi setter vår lit til at ny lov for bransjen kommer på plass raskt, slik justisminister Knut Storberget har lovet. Sikkerhetsbransjen er avhengig av tillit, og bedre kontroll og grundigere opplæring vil forhåpentligvis bidra sterkt til at vekterne oppfører seg skikkelig og holder seg på den rette siden av loven.

Powered by Labrador CMS