Cyberspace

Nato skal vokte cyberspace

Nato er i ferd med å bygge opp en organisasjon for å møte angrep i cyberspace. Medlemslandene skal hjelpe hverandre når slike angrep inntreffer.

Publisert

I mars i fjor gikk alarmen, skriver Aftenposten. For første gang ble et land utsatt for et cyberangrep. I tre uker var Nato-landet Estland under omfattende angrep på sitt informasjonssystem. Websider for myndigheter, banker, politiske partier og andre viktige organer ble slått ut, skriver Aftenposten.

Hvordan møte trusselen i cyberspace

Utfordringen var: Hvordan skal medlemslandene møte denne trusselen? NATO har laget en rapport om saken. På toppmøtet i Bucuresti ble medlemslandene enige om å arbeide videre med dette. Nato er i ferd med å bygge opp en organisasjon for å møte denne utfordringen. Et viktig element er at medlemslandene skal hjelpe hverandre når slike angrep inntreffer.

Konflikt mellom Russland og Estland

Angrepet på Estland varte i tre uker. Det skjedde samtidig med at det var krise i forholdet mellom Estland og Russland, blant annet knyttet til den store russiske minoriteten i landet. Det har vært allment antatt at det var russerne som sto bak angrepet, som er den direkte foranledningen til at Nato har engasjert seg i spørsmålet, fordi cyberspace-angrepet var så alvorlig.

Nato-eksperter utsendt

Under angrepet på Estland ble det sendt Nato-eksperter dit for å hjelpe landet med å styrke sitt cyberspaceforsvar. Erfaringene derfra danner nå grunnlaget for Natos arbeid med sin krigsstrategi i cyberspace.(Aftenposten)

Powered by Labrador CMS