Verditransport Praha

Ny lov om vaktvirksomhet

Ny lov om vaktvirksomhet er snart på plass. Et utkast til den nye loven  skal ut til høring før sommeren.

Publisert

Et utvalg satt sammen av representanter for myndighetene og de private vaktselskapene har utarbeidet et utkast til en ny lov om vaktvirksomhet. Forslaget sendes ut på høring i løpet av de første ukene, og målet er å få loven på plass raskest mulig.

Avhengig av tillit

- Samfunnet er avhengig av klare og tydelige regler rundt vaktvirksomhet, understreker justisminister Knut Storberget. Verken det offentlige maktapparatet med lovlig tilgang til tvangsmidler, som politiet, eller det private, som vaktbransjen, har råd til å skusle bort den tilliten de har fått tildelt. Storberget mener at tiden er inne for en betydelig innstramning i vaktbransjen. Dette vil gagne bransjen selv, mener han.

Årlig kontroll av vektervandel

Den nye loven om vaktvirksomhet skal omfatte flere komponenter enn den som gjelder nå. Stikkord er egenvakthold, opplæring og hyppigere kontroll av vekternes vandel. Loven tar sikte på årlige vandelskontroller. Dette er mulig med datasystemer og andre tekniske hjelpemidler vi har til rådighet i dag, ifølge justisministeren. Når det gjelder opplæring, er målet å skjerpe kravene til både innholdet og omfanget av opplæringen.

Standardisert legitimasjon

Et annet viktig mål er å få på plass en standardisert legitimasjon for vektere, uavhengig av hvilket selskap vekteren arbeider for. Denne legitimasjonen skal først gis ut når vekteren har fått godkjenning for å arbeide som vekter, som når obligatorisk opplæring er gjennomført og vandelskontrollen er bestått.

Roser samarbeidet

Justisminister Knut Storberget roser sikkerhetsbransjens samarbeid med myndighetene i arbeidet med å få en ny lov på plass: - Den nye loven skal gi bedre sikkerhet for folk flest, lover han.

Powered by Labrador CMS