Telefon cb558187

Angriper ekom-loven

Det stil­les in­gen krav til oppetid i te­le­net­tet. Nå vil Post- og te­le­til­sy­net se på lov­ver­ket.

Publisert

I for­ri­ge uke kom rap­por­ten fra Post- og tele­til­sy­net (PT) om telebruddet som ram­met opp­til 400 000 mo­bil­kun­der for tre uker si­den.

Gra­ving i en fi­ber­ka­bel førte til mo­bil­kaos på Øst­lan­det. Kon­klu­sjo­nen fra PT: Du må selv sikre deg mot telekriser.

– Det går det ikke an å si. Man kan ikke for­ven­te at mo­bil­kun­de­ne går rundt med et eks­tra sim-kort i lom­men, sier te­le­ana­ly­ti­ker Tore Aarø­næs i Norsk te­le­com til Computerworld.

Han re­age­rer på må­ten myn­dig­he­te­ne stil­ler seg til te­le­ope­ra­tø­re­ne, og me­ner stren­ge­re krav må til.

– Det ko­ker ned til at myn­dig­he­te­ne må set­te ned fo­ten for hva som er ak­sep­ta­belt. Det kan ikke man­nen i gata gjø­re, sier Aarø­næs.

Kra­ve­ne til sik­ker­het i for­skrif­ten til Ekom-lo­ven er vage, og mang­ler oppe­tids­garantier.

– Pr. i dag står det i Ekom-lo­ven noe sånt som at til­by­der­ne skal ha nød­ven­dig sik­ker­het i krig og fred. Det er ikke de­fi­nert noe am­bi­sjons­ni­vå, sier sek­sjons­sjef Geir Va­re­berg i PTs av­de­ling for sik­ker­het og be­red­skap i nett.

Mo­bil­net­te­ne er i stor grad styrt ut ifra kom­mer­si­el­le be­hov og de fles­te bru­ker­ne har ikke et ge­ne­relt be­hov for høy oppetid. Men i og med at det er så man­ge uli­ke be­hov, er det van­ske­lig å stil­le kon­kre­te krav til til­by­der­ne, me­ner Varberg.

– Det gam­le net­tet var byg­get med ba­sis i sam­fun­nets forventninger, i mot­set­ning til nå, hvor det i stør­re grad er styrt kom­mer­si­elt.

Hvert år får til­by­de­re i Nor­ge støt­te fra sta­ten for uli­ke be­red­skaps­mål. For 2008 var det 23,5 mil­li­oner kro­ner.

Kilde: Teletilsynet angriper ekom-loven (omputerworld)

"
Powered by Labrador CMS