Norsk pass

Banken sjekker passet for dårlig

Svindlere får tak i ekte bankkort ved å bruke forfalskede pass. Deretter tømmes kontoen din for penger. Svindelen kunne vært unngått om banken hadde bladd en side eller to i passet.

Publisert

ID-tyver finner stadig nye veier til svindel, skriver Dine Penger. Nå skaffer tyver seg forfalskede pass for å få tak i ekte bankkort.

Ulike passnummer

De forfalskede passene som svindlerne bruker, har bare én falsk side, nemlig personalia-siden.

"

Ifølge politiadvokat Knut Horn ved Oslo politidistrikt, kunne slik svindel vært unngått om bankene hadde hatt bedre rutiner. - Passnummeret som står på personalia-siden stemmer ikke med passnummeret som er perforert gjennom resten av passet. Hadde bankfunksjonæren sjekket disse to numrene, ville svindelen vært gjennomskuet, men det virker ikke som om noen tenker på å bla lenger enn til førstesiden, sier Horn.

Sjekker legitimasjon

Informasjonsdirektør i DnB NOR, Aud-Helen Rasmussen, mener at banken gjør så godt den kan. - Vi sjekker legitimasjon og har også andre kontrollrutiner dersom vi er usikre. Våre etikkregler er svært strenge, og brudd på etikkreglementet medfører alvorlige konsekvenser, sier Rasmussen.

Ønsker bildedatabase

Knut Horn etterlyser likevel bedre systemer fra bankens side. Blant annet foreslår han en bildedatabase.- Hvis bankfunksjonærene hadde hatt bilder av sine kunder liggende inne i systemet, ville de jo enkelt kunne sjekket om bildet av kunden faktisk stemmer med den personen som står foran dem i skranken. Teknisk burde det være mulig, påpeker politiadvokaten. DnB NOR forteller til Dine Penger at et slikt system er noe som diskuteres og vurderes.

Insider muliggjør svindel

I utgangspunktet muliggjøres svindelen fordi en utro ansatt i banken informerer om personalia og innestående på konto. DnB NOR mener at det også finnes andre kilder, som skattelister og millionærlister i dags- og ukepressen. - Her står både navn, bilde og alder. Dette sannsynliggjør også at det finnes penger på konto, sier Aud-Helen Rasmussen.

Krever kun egenerklæring

Foreløpig trenger ikke bankansatte levere politiattest for å få jobbe i banken. Det holder at de leverer en egenerklæring, der de bekrefter at de ikke er tidligere straffet. Dersom du går for bankjobben med den hensikt å skaffe informasjon, sier det seg selv at kandidatene har all grunn til å lyve på dette punktet. Reglene for mulighet for å innhente politiattest er imidlertid styrt av myndighetene, så her får ikke bankene endret rutinene før myndighetene endrer loven.(VG Nett Dine Penger)

"
Powered by Labrador CMS