Geværmann cb553270 L

Blackwater kjøper jagerfly

Det om­strid­te ame­ri­kan­ske sik­ker­hets­sel­ska­pet Black­water har kjøpt et jager­fly. Sel­ska­pet er om­stridt etter en rekke drap på si­vi­le i Irak.

Publisert

En un­der­av­de­ling av det ame­ri­kan­ske vakt- og sik­ker­hets­fir­ma­et Black­water har kjøpt et jager­fly fra den bra­si­li­an­ske fa­brik­ken Embraer, skri­ver en bra­si­li­ansk avis søn­dag.

Fly­et av ty­pen 314-B1 Su­per Tucano, som er sam­me sort fly som bru­kes av det bra­si­li­an­ske fly­vå­pe­net, ble kjøpt for 22 mil­li­oner kro­ner og le­vert til EP Aviation i slut­ten av feb­ruar, iføl­ge avisen Estado de São Paulo.

Det er ikke klart om det er før­s­te gang Embraer sel­ger et mi­li­tært fly til en pri­vat kjøper. EP Aviation har fra før 33 fly og heli­koptre.

Salget er åpen­bart god­kjent av Brasils pre­si­dent, etter av­ta­le med den ame­ri­kan­ske re­gje­rin­gen, ifølge avisen.

Bra­si­li­ansk lov har et for­bud mot salg av vå­pen til pri­va­te sel­ska­per el­ler til bruk i væp­ne­de kon­flik­ter.

Blackwaters pre­si­dent Gary Jack­son sier at fly­et skal bru­kes til tre­ning.

Blackwater har tu­se­ner av agen­ter i Irak, der de blant an­net gjør sik­ker­hets­opp­drag for ame­ri­kan­ske myn­dig­heter.

Kilde: NTB

Powered by Labrador CMS