Bodø lufthavn

Bodø lufthavn tar i bruk skoskanner

Som første flyplass i Norge begynner Bodø lufthavn med skanning av flypassasjerenes sko i sikkerhetskontrollen.

Publisert

- I et prøveprosjekt ved Bodø lufthavn skal passasjerene heretter bli kontrollert av en såkalt Shoe Analyser, eller skoskanner, som vil finne ut om det er

mistenkelig metall i skoene, opplyser Terje Vik, fagansvarlig Security ved Bodø lufthavn til aktuellsikkerhet.no. Skoskanneren består av en plate med mye innebygd high tech, som passasjerene plasserer skoen på. Passasjerene setter én og én sko om gangen på skanneren, som vil bli plassert et sted etter sikkerhetsportalen. Dermed kan passasjerene få klarert skoene, enten ved å bli godkjent eller få gransket fottøyet grundigere.

Flere fordeler

- Vi innfører dette tiltaket både for å få større flyt i passasjerstrømmen og som en service overfor passasjerene. De vil oppleve mindre ubehag i sikkerhetskontrollen. Med skoskanneren slipper du å ta av deg på føttene, noe som selvsagt er en fordel. For sikkerhetskontrollørene vil skoskanneren derfor også bety en ny hverdag, mener Vik.

Annen detektering

- Skoskanneren og sikkerhetsportalen detekterer i utgangspunktet på samme måte. Det dreier seg om samme teknologi, men detekteringen skjer på noe ulikt vis. Når du passerer gjennom sikkerhetsportalen, er du i bevegelse, og portalen avgir gjerne alarm fordi du passerer gjennom med to sko samtidig. Dersom 300 personer passerer portalen, vil vi for eksempel få 70 skoalarmer. Av disse vil 63 bli godkjent av skoskanneren i etterkant, bare 7 blir stoppet, sier Vik. Dette skyldes at sikkerhetsportalen avgir alarm i grenseland. På skoskanneren holder du én og én fot stille, og derfor vil denne deteksjonen bli mer nøyaktig.I Norge bruker vi dessuten tydeligvis mye metall i skoene, siden vi har en høyere andel skoalarmer enn i de fleste andre land.

Kroppsskanneren skrinlagt

- Kroppsskanneren som Avinor også har prøvd ut, er foreløpig lagt på is, mye på grunn av reaksjoner fra de publikum, forteller Vik. Men han har likevel tro på at denne vil dukke opp igjen i sikkerhetskontrollen - i en eller annen form. Den store fordelen med kroppsskanneren er at den foretar en fullstendig sikkerhetssjekk av passasjerene i en og samme operasjon.

- Kroppsskanneren skal ikke kle passasjerene nakne når de skal ut og reise, poenget er de slipper å måtte gjennom flere ledd i kontrollen, understreker Terje Vik.

Powered by Labrador CMS