Den himmelske freds plass

Dansk terroralarm før OL

Terroralarmen går i Danmark. Landets OL-deltakere regnes som like store terrormål som utøvere fra Israel og USA.

Publisert

Det er den kinesiske sikkerhetstjenesten som har varslet sine danske kolleger om at internasjonale terrorister kan ha blinket seg ut danske mål på linje med israelske og amerikanske under OL i Bejing, skriver Aftenposten.

Tar trusselen på alvor

Terrorrusselen tas på alvor. Danske idrettsutøvere skal for eksempel bo atskilt fra arabiske deltakere, og det danske politiets etterretningstjeneste (PET) har utstyrt de danske OL-deltakerne med mobiltelefonnummeret til to såkalte sikkerhetskoordinatorer, som blir med til Beijing. Utøverne blir bedt om å være observante når de beveger seg rundt i den kinesiske hovedstaden, og når de har det danske flagget eller ordet Danmark synlig på tøyet.

Muhammed-striden

Bakgrunnen for den økte trusselen mot danske mål er i første rekke gjenopptrykkingen av Muhammed-karikaturer. PET arresterte i februar tre menn mistenkt for drapsplaner mot en av karikaturtegnerne, Jyllands-Postens Kurt Westergaard. Dette førte til at mange danske aviser trykket tegningen fra 2005 en gang til, i protest mot det de oppfattet som trusler mot ytringsfriheten, og i solidaritet med Westergaard.

Selvmordsbomber

2.juni kjørte en selvmordsbomber opp til Danmarks ambassade i Pakistan. Seks mennesker ble drept. Al-Qaida har tatt på seg ansvaret for bombeaksjonen. For en uke siden varslet en av Al-Qaidas ledere nye angrep mot danske mål. PET uttalte etter terrorbomben i Islamabad at faren for nye angrep ikke har økt i Danmark, men mot danske mål i utlandet.

Håndballstjerne rystet

Ifølge Aftenposten er en av de danske håndballstjernene, Kasper Hvidt, rystet over at Danmark under OL ses på som en sikkerhetsrisiko på linje med Israel og USA.- Dette er virkelig trist. Det sier jeg ikke bare på bakgrunn av min OL-deltakelse, men som dansk statsborger, sier Hvidt til Berlingske Tidende.

Blant verdens største sikkerhetstjenester

Kina her en av verdens største sikkerhetstjenester, og det er den som har ansvaret for den danske OL-delegasjonens sikkerhet. I tillegg til danske idrettsutøvere og deres ledere deltar en rekke sentrale personer fra det offisielle Danmark. En av dem er kronprins Fredrik, som er danskenes kandidat til den internasjonale olympiske komité.(Aftenposten)

Powered by Labrador CMS