Globus med penger cb961779

De største datatruslene i 2008

Data­sik­ker­hets­sel­ska­pet Symantec har ut­ar­bei­det en over­sikt over kri­mi­nel­le tren­der. Svindel­trus­selen ventes å øke kraf­tig på po­pu­læ­re arenaer som nett­sam­funn og nett­spill. I tillegg vil vi få økte inn­slag av hvit­vas­king og falske nett­kam­pan­jer.

Publisert

Ifølge Symantec bør vi i 2008 være spe­si­elt opp­merk­som på føl­gen­de tren­der:

Virtu­el­le ver­de­ner og nett­sam­funn

Et­ter­som fle­re bru­ker vir­tu­el­le ver­de­ner, nett­sam­funn og nett­spill, vil nye trus­ler duk­ke opp.

Kri­mi­nel­le, nett­fis­ke­re og spam­me­re vil ret­te opp­merk­som­he­ten mot nye are­na­er for blant an­net hvit­vas­king av pen­ger og iden­ti­tets­ty­ve­ri.

Mo­bi­le platt­for­mer

In­ter­es­sen for mo­bil sik­ker­het har ald­ri vært stør­re. Når te­le­fo­ne­ne blir mer kom­pli­ser­te og koblet opp mot fle­re sy­ste­mer, vil mo­bi­le en­he­ter an­gri­pes of­te­re.

Bot-net­te­ne ut­vik­les

Sy­man­tec ven­ter at såkalte "bo­ter" vil bli mer uli­ke og end­re opp­før­sel, altså datamaskiner som er kapret av kriminelle.

For eks­em­pel vil vi se nett­si­der for nett­fis­ke med bot-nett­ver­kets zom­bie-da­ta­ma­ski­ner som vert, slik at til­gan­gen til smit­te­de da­ta­ma­ski­ner kan sel­ges vi­de­re.

Avan­ser­te nett­rus­ler

Når an­tal­let nettje­nes­ter øker og nett­le­se­re bru­ker en fel­les tolk­nings­stan­dard for skript­språk, som JavaScript, ven­ter Sy­man­tec at an­tal­let avan­ser­te nett­ba­ser­te trus­ler vil øke. Ond­sin­net kode kan for eks­em­pel skju­les i brukergenerert inn­hold.

Spam-utvikling

Sy­man­tec for­ven­ter en fort­satt ut­vik­ling av spam, slik at søp­pel­pos­ten unn­går tra­di­sjo­nel­le blokkeringssystemer og lu­rer bru­ke­re til å lese mel­din­gen.

Valg­kam­pan­jer

Po­li­tis­ke kan­di­da­ters øken­de bruk av in­ter­nett med­fø­rer sik­ker­hets­ri­si­ko. Det vil sær­lig mer­kes i USA med val­get som nær­mer seg.

Eu­ro­pa vil også se føl­ge­ne av det­te. Blant an­net blir det ri­si­ko for do­na­sjo­ner til fals­ke nett­kam­pan­jer, spred­ning av feil in­for­ma­sjon, be­dra­ge­ri, nett­fis­ke og ut­nyt­tel­se av pri­vat in­for­ma­sjon.

Kilde: Pressemelding fra Symantec

"
Powered by Labrador CMS