Brannbil

Dialog om alarmutrykning førte ikke fram

Aktuellsikkerhet.no publiserte i går en nettsak hentet fra Østlandets Blad om konflikten mellom brannvesen og vaktselskaper. Vaktselskapene og NHO Service har et annet syn på denne saken.

Publisert

- Vaktselskapene og NHO Service har tatt initiativ til dialog med representanter fra brannvesenet og KS om varsling og reaksjon ved brann, men dialogen førte ikke fram, opplyser Petter Furulund, adm.direktør i NHO Service.

Ønsker lovhjemmel

Sammen har vi forsøkt å finne en ordning for varsling og reaksjon fra brannvesenet ved alarm om brann som ivaretar kunden, brannvesenet og vaktselskapene. Dette har ikke lykkes, og NHO Service vil sammen med vaktbransjen arbeide for at det kommer en lovhjemmel slik at alle parter kan forholde seg til ett regelverk

Varsler alltid

- Vaktselskapene varsler alltid brannvesenet etter mottatt alarm dersom det ikke oppnås kontakt med kunden, samtidig som vekter rykker ut. Varslings-prosedyren er felles for store deler av bransjen.- Hvis en situasjon mot formodning skulle oppstå der brannvesenet nekter å rykke ut på varsling om brann fra vaktselskapene, vil NHO Service gå ut med informasjon om dette på våre hjemmesider og benytte andre informasjons-kanaler.

Felles nasjonale rutiner

- Vaktbransjen ønsker å gi melding etter nasjonale og omforente rutiner til brannvesenet. Vi hadde håpet på at slike rutiner ville kunne bidra til en samfunnsøkonomisk gevinst, ved færre unødige utrykninger og riktigere disponering av beredskapsressurser, sier Furulund.

Urimelige gebyrer

Et brannvesen sitter i en monopolsituasjon og bestemmer selv størrelsen på gebyrer, som varierer opp til 25 000 kroner pr. utrykning. Brannvesen utsteder disse gebyrene uten å ha hjemmel for det. Derfor er NHO Service villig til å møte i en eventuell rettssak om dette. Selskapene er villige til å dekke faktiske kostnader ved rykk, men det er urimelig med en variasjon som er så stor som dagens praksis viser.

-Brannvesenet ønsker å ta betalt for å motta et tidlig varsel om mulig brann. Vaktselskapene har gjennom NHO Service tatt avstand fra at brannvesen ut fra eget skjønn kan fastsette egne gebyrer som varierer fra sted til sted. Kommunene har ikke lovhjemmel til en slik praksis. Vaktselskapene betaler to ganger rettsgebyr, 1720 kr, for hvert unødig rykk som oppstår gjennom røykvarsler tilknyttet selskapene.

Kontrollringer alltid først

- Det kan også understrekes at selskapene alltid kontrollringer kunden først og ikke bare varsler brannvesen ukritisk. Vi ønsker heller ikke at kundene skal belastes, fordi enkelte brannvesen fakturerer opp mot 25 000 kroner pr. utrykning. G4S-avtalene omtalt på aktuellsikkerhet.no i går dekker bare deler av landet og sikrer bare rykk for kunder som har betalt ekstra for dette.

Rettslig avklaring om nødvendig

- Vi håper ikke at det kommer så langt, men hvis det skulle bli aktuelt, så ser vi fram mot en avklaring i rettsvesenet om dette spørsmålet, sier Petter Furulund i NHO Service.

Powered by Labrador CMS