Roar Lund, foto securitas S

Enklere å klage på vektere

Rusmisbrukere som mener de er blitt trakassert av vektere, får nå en egen klageordning. Frelsesarmeen og Securitas samarbeider om en nøytral klageinstans

Publisert

– Påstander om bruk av vold når vektere viser bort narkomane tar vi svært alvorlig, sier administrerende direktør Roar Lund i Securitas.

Securitas mener vekterbransjen har manglet en god og trygg ordning for rusmisbrukere som vil klage på voldsbruk fra vektere. Samtidig er Lund opptatt av at klagene skal gjennom en form for kvalitetssikring før de videresendes.

Varslingen skal administreres av NHO Service, som organiserer vakt- og sikkerhetsbransjen i Norge. Frelsesarmeen vil bringe klagen videre med e-post etter å ha innhentet nødvendige fakta. I første omgang gjelder ordningen i Oslo.

Uavhengig klageinstans mot vektervold

Få har mer daglig kontakt med rusmisbrukere i Oslo enn Frelsesarmeen, som driver et omfattende omsorgsarbeid.

– I vårt gatenære arbeid møter vi fra tid til annen mennesker som melder at de er blitt dårlig behandlet av vaktselskaper. Derfor er vi glad for at Securitas nå griper fatt i dette, sier regionleder Frode Woldsund i Frelsesarmeens rusomsorg.

Han setter pris på at det er organisasjonen NHO Service som skal administrere klageinstansen. Securitas er det største sikkerhetsselskapet som er medlem i NHO Service.

Nyttig bindeledd

– Både vi i Frelsesarmeen og Securitas er opptatt av at ordningen ikke skal erstatte, men være et tillegg til eventuell politianmeldelse, sier Frode Woldsund.

Frelsesarmeen skal med sin tilstedeværelse på gata fungere som bindeledd mellom rusmisbrukere og vaktselskap, og bidra til å innhente fakta om episoder raskt.

For bransjen har det vært et problem at klager er lite konkrete og at de sent eller aldri når fram til rette adressat.

– Den nye ordningen vil sørge for at klagene kommer rett til ledelsen i det selskapet som utfører tjenesten på det aktuelle stedet. Rusmisbrukerne skal vite at overtramp fra våre vektere ikke skal forekomme, sier Roar Lund.

Denne artikkelen er i hovedsak skrevet av Dag Øyvind Olsen i det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire, på oppdrag fra Securitas.

Powered by Labrador CMS