Laserprinter

EU kritiserer skjult printerkode

Er du eier av en laserskriver, vil fingeravtrykket ditt automatisk settes på alle dokumenter som skrives ut på den. Nå uttrykker EU bekymring over den skjulte koden.

Publisert

EUs justiskommissær Franco Frattini ser med bekymring på det skjulte fingeravtrykket som er innebygd i alle laserskrivere, skriver det danske nettstedet epn.dk. Alle fargelaserskrivere forsyner dokumenter med et skjult vannmerke, som betyr at den enkelte utskrift kan spores tilbake til skriverens eier. Det usynlige vannmerket består av et unikt mønster av gule piksler som spres over hele siden.

Fingeravtrykket håndteres av en selvstendig chip fra japanske Canon, som leverer den tekniske innmaten til stort sett alle fargelasere. Det er også Canon som har databasen som kan brukes til å forbinde det unike gule pikselmønsteret med printerens serienummer - og som dermed gjør det mulig å spore distributøren, forhandleren og i siste rekke den kunden som har kjøpt printeren.

Gulaktig skjær

I noen tilfeller kan det gule mønsteret ses med det blotte øye som et svakt gulaktig skjær på papiret. Mønsteret blir også synlig, hvis du gjennomfører en såkalt half self test. Da åpner du printeren når papiret er kommet omkring halvveis gjennom.

Skal forhindre falskmyntneri

Formålet med printerkoden er angivelig å forhindre falskmyntneri. Men den amerikanske Electronic Frontier Foundation (EFF) frykter at politistater kan misbruke koden til å forfølge politiske motstandere - og i tillegg kommer den generelle trusselen mot privatlivets fred. Det finske Europa-parlamentsmedlem Satu Hassi har bedt EU-kommissær Franco Frattini om å ta stilling til printerkoden.

Krenker privatlivets fred

Frattini skriver i sitt svar at dersom individer kan identifiseres gjennom materiale som er skrevet ut eller kopiert med bestemt utstyr, kan en slik behandling føre til krenkelse av grunnleggende rettigheter, primært retten til privatlivets fred. Dette kan også dreie seg om retten til beskyttelse av personlige data.EFF skriver i en kommentar at det er gledelig at EU-Kommisjonen tar problemet alvorlig, men tilføyer at det samtidig er mange uavklarte spørsmål. Det er uklart om EU har lagt press på USA for at få endret de hemmelige avtalene med printerprodusentene, som tvinger dem til å bygge inn de skjulte vannmerkene i produktene deres. Vi vet heller ikke om europeiske myndigheter har adgang til systemet, slik at de kan spore eiere av laserprintere.(epn.dk)

Powered by Labrador CMS