Brann i madrass 1267

Færre dødsbranner med nye møbelkrav

Stren­ge­re brann­tek­ni­ske krav til møbel­puter og mad­ras­ser vil trolig redde fem til ti liv årlig i Norge, ifølge SINTEF NBL.

Publisert

I en rap­port ut­ar­bei­det for Di­rek­to­ra­tet for sam­funns­sik­ker­het (DSB), an­be­fa­ler SINTEF NBL at det inn­fø­res nye brann­tek­ni­ske krav til stop­pe­de møb­ler og mad­ras­ser.

Disse er ofte fylt med olje­ba­sert skum­plast for å bli myke og kan fri­gi mye varme og røyk ved brann.

Tiden fra brannen starter og fram til over­tenning er kritisk. Møbler og inventar som bidrar til å for­lenge denne tiden, vil kunne begrense antall døds­branner.

Sto­re for­skjel­ler i brann­for­løp

NBL har på­vist at brann­ut­vik­lin­gen i stoppete mad­ras­ser el­ler møb­ler kan va­rie­re sterkt fra pro­dukt til pro­dukt.

I la­bo­ra­to­ri­et har brann­fors­ker­ne sett hvor­dan en­kel­te mad­ras­ser for­vand­ler seg til kjem­pe­bål, mens i and­re sluk­ker il­den av seg selv.

- Brann­for­lø­pet i møbel­puter og mad­ras­ser kan av­gjø­re hvor lang tid folk har til eva­kue­ring ved brann i stue eller sove­rom. Det øken­de an­tal­let eld­re er en eks­tra grunn til å fo­ku­se­re på dette, sier brann­fors­ker Anne Steen-Han­sen ved SINTEF.

Kan red­de fem til ti liv år­lig

Nor­ge er et av få land i ver­den som har brann­for­skrif­ter knyt­tet til stoppete møb­ler og mad­ras­ser, men dis­se stil­ler ikke kon­kre­te krav når det gjel­der brann­for­løp.

Både USA og Stor­bri­tan­nia har slike krav. Stor­bri­tan­nia inn­før­te stren­ge krav på fel­tet i 1988. Bri­ti­ske fors­ke­re me­ner det­te spar­te 1150 liv de neste 14 årene.

- Bri­te­nes er­fa­rin­ger og norsk brann­sta­tis­tikk gir grunn til å tro at stren­ge­re krav på det­te fel­tet vil red­de fem til ti liv år­lig i Nor­ge, sier Anne Steen-Han­sen.

Les mer: Trygge møbler og madrasser vil gi færre dødsbranner (Bygg.no)

"
Powered by Labrador CMS