Gruvebrann 062

Får 612 mill. i erstatning

Hå­lo­ga­land lag­manns­rett har til­kjent Store Nor­ske 612 mil­li­oner kro­ner i er­stat­ning et­ter bran­nen i gruven Svea Nord i 2005.

Publisert

– Lag­manns­ret­ten har for­høy­et er­stat­nings­be­lø­pet med 70 mil­li­oner kro­ner, sier ad­vo­kat Jo­han Fred­rik Rem­men i ad­vo­kat­fir­ma­et Haa­vind Vis­lie, som re­pre­sen­te­rer Sto­re Nor­ske. Dette melder Svalbardposten.

Nord-Troms ting­rett til­kjen­te i fjor høst gruve­sel­ska­pet 542 mil­li­oner kro­ner, en av­gjø­rel­se som Sto­re Nor­ske an­ket.

– Vi bad om at er­stat­nin­gen skul­le økes med 130 mil­li­oner, og nå har vi fått 70 av dem. Mot­par­ten, for­sik­rings­gi­ver­ne, bad om at er­stat­nin­gen skul­le set­tes ned med 180 mil­li­oner. Re­sul­ta­tet ble en øk­ning på 70 mil­li­oner, sier Rem­men.

Med­hold i ho­ved­spørs­mål

Han sier Sto­re Nor­ske er for­nøyd med at de har fått ve­sent­lig mer i lag­manns­ret­ten enn i ting­retten, og at for­sik­rings­gi­ver­ne ikke har nådd fram med sin anke.

– Vi har fått med­hold i et av ho­ved­spørs­må­le­ne, om av­brudds­er­stat­ning, og hvil­ken pro­duk­sjon det er rik­tig å leg­ge til grunn for er­stat­nings­sum­men. I det spørs­må­let fikk for­sik­rings­gi­ver­ne med­hold i ting­retten, men ikke i lag­manns­ret­ten. Nå har vi fått dek­ket en stør­re del av ta­pet, sier Rem­men.

" Stør­re del av red­nin­gen

Lag­manns­ret­ten me­ner imid­ler­tid at Sto­re Nor­ske må ta en stør­re del av red­nings­om­kost­nin­ge­ne enn hva sel­ska­pet selv har ment.

– Vi men­te vi skul­le ha en stør­re dek­ning av red­nin­gen, men det be­tyr mind­re øko­no­misk. Vi har fått med­hold i det ve­sent­li­ge, sier Rem­men.

Sto­re Nor­ske har fore­lø­pig ikke be­stemt om de vil anke sa­ken vi­de­re til Høy­es­te­rett. De har en må­ned å be­stem­me seg på.

– Vi må bru­ke mer tid på å stu­de­re dom­men. Vi er mer for­nøy­de nå enn med dom­men i ting­retten, selv om vi også da fikk med­hold, sier Rem­men.

Kilde: Svalbardposten

"

En jet­motor pum­pet en blan­ding av ok­sy­gen­fri luft og vann­damp inn i gru­ven for å senke tem­pe­ra­tu­ren. Mo­to­ren ble fôret med 20 000 liter vann hver enes­te time, døg­net rundt i tre uker. Bare dette var en stor lo­gi­stikk­ut­ford­ring ute i den ark­ti­ske øde­mar­ken.

Powered by Labrador CMS