E-post

Får lese Söta Brors e-post

Den 17. juni stemmer den svenske Riksdagen ja til loven om signalsporing. Dette betyr at svenske myndigheter snart får lov til å lese e-post og faks som passerer landets grenser.

Publisert

Försvarets radioanstalt (FRA) er et sivilt organ som hører inn under det svenske forsvarsdepartementet. Hovedoppgaven er etterretningsarbeid på oppdrag av regjering og myndigheter. Rundt 650 personer jobber på FRA, som har hovedkontor utenfor Stockholm og ledes av en generaldirektør.

Nye trusselbilder

Trusselbildet mot Sverige har endret seg, skriver Aftonbladet.se. I dag er det terror, masseødeleggelsesvåpen og sabotasje mot vitale institusjoner i landet som er de største truslene. Ikke krig som før. Derfor kreves det nye metoder for å oppdage dem som planlegger for eksempel et terrorangrep mot svenske mål. Ytre militære trusler blir nå kort og godt omtalt som Ytre trusler.

Sporingen moderniseres

For å innhente informasjon anvendes såkalt signalsporing. Men loven er foreldet og i dag kan bare informasjon som sendes via radiobølger fanges opp, ikke eletroniske spor. Informasjon fra e-post, faks og telefon fanges ikke opp. Derfor skal sporingen moderniseres. Det er Försvarets radioanstalt som tar seg av signalsporingen på oppdrag fav regjeringen eller en myndighet. Sporingen får bara brukes i etterretningsøyemed, altså for å oppdage mulige trusler mot Sverige eller svenske mål. E-post, faks eller telefontrafikk må ha passert Sveriges grenser for at sporingen skal være tillatt.

Personvern"

Enkeltpersoner med rent mel i posen skal beskyttes mot FRAs falkeøyne: Dukker informasjon om enkeltmennesker opp i FRAs nett, skal den slettes, så fremt denne personen ikke har betydning for en etterforskning som pågår. Det svenske forsvarets etterretningstjeneste skal passe på at alt går riktig for seg. Dessuten skal FRAs eget råd for personvern passe på at ingenting ulovlig skjer.

Signalsporing er litt som å fiske

Hva er det FRA tar vare på av informasjon? Våger svenskene overhodet å skrive om al-Qaida, bomber og granater på e-post i fremtiden? Det er vanskelig å si noe sikkert om dette. Sporingen benytter seg av et visst antall søkerord som kan bestå av nummer, navn, sammensetninger av ord og av ulike signaltekniske egenskaper. Ifølge FRA selv er det litt som å fiske:- Du kan si at søkerordene er fiskekroker som kastes ut i en elv. Noen fisker biter på kroken, men de aller fleste er fanget ulovlig og kastes derfor ut igjen. Her forsvinner de for alltid med strømmen, skriver FRA på sitt nettssted. " Dersom Riksdagen sier ja til forslaget den 17. juni, trer loven i kraft fra 1. januar neste år. FRA skal få tilgang til teleoperatørenes trafikk fra 1. oktober 2009. (Aftonbladet.se)

"
Powered by Labrador CMS