Bankran 2

Frykter grove ran i julen

2008 har så langt vært nok et po­si­tivt år hva gjel­der sta­tis­tikk for post-, bank- og ver­di­trans­port­ran. NSRs rans­ut­valg for­ven­ter at si­tua­sjo­nen ikke vil ved­va­re.

Publisert

His­to­risk sett er de­sem­ber må­ned en ut­satt må­ned hva an­går ran. Blant an­net er det sto­re ver­di­er i om­løp i for­bin­del­se med ju­le­han­de­len. Det er der­for vik­tig å ha ru­ti­ner som for­hind­rer opp­ho­ping av kon­tan­ter og ver­di­er.

En opp­ho­ping av kon­tan­ter og ver­di­er øker rans­trus­se­len be­ty­de­lig, mel­der Nærings­li­vets sik­ker­hets­råd (NSR), som nå ad­va­rer sine med­lem­mer mot mu­li­ge an­slag.

Godt sam­ar­beid mot ran

Et­ter en ro­lig pe­ri­ode der po­li­ti­et har mot­tatt lite in­for­ma­sjon om mu­lig rans­plan­leg­ging, har po­li­ti­et det sis­te året an­ty­det at den gode ut­vik­lin­gen kan være i ferd med å snu.

Po­li­ti­et føl­ger nøye med på ut­vik­lin­gen i Nor­ge og i Nor­den for øv­rig og vil søke å iverk­set­te nød­ven­di­ge til­tak for å for­hind­re nye ran. De har ut­trykt at sam­ar­bei­det med næ­rings­li­vet er vik­tig for den po­si­ti­ve rans­ut­vik­lin­gen fram til i dag.

Finans­in­sti­tu­sjo­ne­ne har pri­ori­tert sik­ker­het in­nen­for de ut­sat­te led­de­ne i or­ga­ni­sa­sjo­nen og po­li­ti­et har fulgt opp re­le­van­te sa­ker og in­for­ma­sjon på en slik måte at de har vært i for­kant av ut­vik­lin­gen.

Sik­ker­hets­ru­ti­ner re­du­se­rer rans­trus­se­len

Ru­ti­ner som er knyt­tet til hånd­te­ring av kon­tan­ter vil kun­ne være be­fat­tet med stor in­ter­es­se fra kri­mi­nel­le ak­tø­rer.

NSR opp­ford­rer alle rans­ut­sat­te virk­som­he­ter om, sam­men med sine an­sat­te, å gjen­nom­gå sine sik­ker­hets­ru­ti­ner nøye.

Gjen­nom­tenk­te sik­ker­hets­ru­ti­ner som et­ter­le­ves, er av stor be­tyd­ning om en virk­som­het skal ha mu­lig­het til å unn­gå ran og/el­ler - be­gren­se ska­de­virk­nin­ge­ne et­ter et ran. Vi kan skil­le mel­lom dag­li­ge sik­ker­hets­ru­ti­ner og ru­ti­ner for opp­tre­den un­der og et­ter et ran.

Les mer: Grove ran - situasjonsbeskrivelse for julen 2008 (NSR)

"
Powered by Labrador CMS