Mobiltelefon cb1007602

Gir persondata til USA

Nor­ge og USA er i ferd med å bli eni­ge om en his­to­risk av­ta­le om ut­le­ve­ring av per­son­opp­lys­nin­ger. USA har et umet­te­lig be­hov for per­son­in­for­ma­sjon, me­ner di­rek­tø­ren i Da­ta­til­sy­net.

Publisert

Re­pre­sen­tan­ter for den nor­ske re­gje­rin­gen møt­te i for­ri­ge uke re­pre­sen­tan­ter for Bush-ad­mi­nist­ra­sjo­nen.

Det er ame­ri­kan­ske myn­dig­he­ter som tok ini­tia­ti­vet til å få en av­ta­le på plass et­ter en sju år lang drag­kamp, skri­ver Af­ten­pos­ten.

Nå skal myndig­hetene i ulike land utveksle informasjon også om dine internett­vaner. (Men det visste du selv­følgelig fra før?)

Når en av­ta­le er un­der­skre­vet vil alt fra rei­se­his­to­rikk, e-post­ad­res­ser, mo­bil­num­re til in­ter­nett­va­ner bli over­le­vert ame­ri­kansk et­ter­ret­ning. Bak­grun­nen for sam­ta­le­ne nå er at USA al­le­re­de er enig med EU om en til­sva­ren­de av­ta­le.

– Fra norsk side øns­ker vi å sik­re at in­for­ma­sjo­nen som blir ut­le­vert blir be­skyt­tet og hånd­tert på en sik­ker måte. Det er det vik­tig­ste for oss, sier stats­sek­re­tær Ter­je Mo­land Pe­der­sen i Uten­riks­de­par­te­men­tet.

Di­rek­tør Georg Ape­nes i Da­ta­til­sy­net me­ner USA har et umet­te­lig be­hov for per­son­in­for­ma­sjon, men sier sam­ti­dig at det er vik­tig at vi får på plass en av­ta­le som be­ly­ser hva slags in­for­ma­sjon som fak­tisk blir ut­le­vert.

– Når en av­ta­le kom­mer på plass, vil i hvert fall nor­ske bru­ke­re få vite mer om hva de ut­set­ter seg for. Det sto­re spørs­må­let er li­ke­vel om ut­le­ve­ring av per­son­da­ta gjør ver­den tryg­ge­re, slik ame­ri­ka­ner­ne hev­der, sier Ape­nes.

Kilde: ©NTB

"
Powered by Labrador CMS