Kredittkort med lås

Husk pin-koden i ferien

EU har innført en ny standard for kort, og endringen er allerede trådt i kraft. Den nye standarden innebærer at europeiske betalings- og kredittkort vil bli påført en emv-chip i tillegg til magnetstripen, og pin-koden vil overta mer og mer for signaturkontroll.

Publisert

- Det er derfor veldig viktig at du husker pin-koden din på ferieturen, forteller Hilde Fredheim Høgberg, informasjonsansvarlig for Eurocard. Sommeren er høysesongen for kortbruk i utlandet, og i mange land er de kommet lenger i utrulling av den nye standarden enn her hjemme, blant annet i Danmark, England og Frankrike. Fram til nå har det vært vanlig å signere når du betaler med betalings- og kredittkort, men nå vil du i økende grad bli bedt om å taste PIN-koden.

Tryggest med kreditt

På feriereisen er det tryggere å velge et betalings- eller kredittkort fremfor et bankkort som er koblet opp mot bankkontoen din.

- Dermed risikerer du ikke å få tømt kontoen og må bruke ferien til å ordne opp med banken din dersom du skulle være uheldig og bli utsatt for kortsvindel.

Nordmenn på verdenstoppen

Nordmenn er på verdenstoppen når det gjelder kortbruk. Hver innbygger i Norge betalte gjennomsnittlig 207 ganger med kort i 2007, en økning på 13 prosent fra året før. Dette er til sammenligning ca 40 prosent mer enn svenskene.

Unngå norske kroner

Et annet viktig tips på ferieturen er å unngå å betale i norske kroner i utlandet. En del forretninger og hoteller har fått nye, avanserte kassesystemer og kortterminaler der du kan betale med flere typer valuta. Når du betaler med kort, kan du få spørsmål om du vil betale i norske kroner, selv om du for eksempel befinner deg i Spania. - Dersom du i utlandet blir spurt om du vil belastes i norske kroner, anbefaler vi å si nei og heller velge lokal valuta. Årsaken er at du nesten alltid får en dårligere kurs enn den kortselskapene opererer med, forteller Hilde Fredheim Høgberg.

Sjekk reiseforsikringen

- Husk også at på mange betalings- og kredittkort følger det med en reiseforsikring, så du kan spare flere hundrelapper hvis du betaler reisen med kortet. Er du usikker på om du har forsikring, eller hvordan betingelsene er, anbefaler jeg deg å kontakte kortselskapet, avslutter Hilde Fredheim Høgberg.

Powered by Labrador CMS