Telekom 2

Ingen vet hvor mange som avlyttes

Kommunikasjons­kontroll­utvalget, som skal kon­trol­le­re po­li­ti­ets av­lyt­ting av pri­vat­per­so­ner, har ikke over­sikt over hvor mange som egent­lig blir av­lyt­tet av po­li­ti­et.

Publisert

Jus­tis­de­par­te­men­tets kon­troll­ut­valg kla­rer ikke å hol­de tritt med ut­vik­lin­gen i av­lyt­tin­gen her til lands, mel­der TV 2. Da­ta­til­sy­net er svært be­kym­ret.

Les også: Må stille krav til sertifisering i bransjen

– Det er ikke lett å være po­li­ti. Det må vi ta med i våre be­trakt­nin­ger, men vi skyl­der jo, som de­mo­kra­tisk retts­stat, å gjø­re hva vi kan for å hol­de mu­lig­he­te­ne for over­tramp på et ab­so­lutt mi­ni­mum, sier leder Georg Ape­nes i Data­til­sy­net.

Les også: Maktesløse overfor privat overvåking

For å hind­re over­tramp har Jus­tis­de­par­te­men­tet ned­satt kon­troll­ut­val­get som skal over­vå­ke po­li­ti­ets av­lyt­ting og sør­ge for at den be­gren­ses mest mu­lig. Ut­val­get har imid­ler­tid ikke noe kon­tor, in­gen nett­si­de og ikke noe te­le­fon­num­mer man kan nå dem på.

"

Ad­vo­kat John Chris­ti­an El­den har i nes­ten to år for­søkt få et svar fra ut­val­get i en kon­kret sak.

– Jeg har si­den be­gyn­nel­sen av 2007 for­søkt å få kon­takt med Kommunikasjons­kontroll­utvalget, for­søkt å få dem i tale og få svar på hen­ven­del­ser. Det sy­nes umu­lig, både for meg og for så vidt også for Riks­ad­vo­ka­ten og Spe­si­al­en­he­ten for po­li­ti­sa­ker, sier El­den.

Les også: Hackere kan avlytte trådløse hodesett til mobilen

Le­der for kon­troll­ut­val­get, dom­mer Arne For­tun, er­kjen­ner at mye kun­ne vært gjort bed­re, men skyl­der på at ut­val­get mang­ler sek­re­tær.

– Det sis­te året har vi slitt litt. Vi har ikke fun­net noen sek­re­tær. Ting kun­ne all­tid ha blitt gjort bed­re, men ut­val­gets ar­beid kom­mer i til­legg til an­net ar­beid for alle våre med­lem­mer, sier han.

Les også: Sterk kritikk av norsk personvern

Kilde: (©NTB)

"
Powered by Labrador CMS