Knut Storberget, Justisminister

Justisministeren vil ikke lage terrorliste

Justisminister Knut Storberget (Ap) vil ikke hjelpe Politiets sikkerhetstjeneste (PST) med å få laget en liste over utenlandske organisasjoner som myndighetene mener driver med terror.

Publisert

Tirsdag tok en rekke profilerte personer med innvandrerbakgrunn til orde for at myndighetene bør legge fram en liste som viser hvilke organisasjoner man ikke kan gi penger til. Problemet er at PST ikke har en slik oversikt. Justisministeren mener en slik liste ikke kan bli laget, skriver Dagsavisen.

- Jeg er skeptisk til at myndighetene skal renvaske noen organisasjoner og si at disse ikke driver terror. Generelt tror jeg ikke en slik liste vil gagne dem som ønsker å sende penger, eller de som ønsker å bekjempe terror, sier Storberget.

I kjølvannet av at tre somaliere i forrige uke ble pågrepet av PST og siktet for terrorfinansiering, har mange etterlyst en liste som klargjør hvilke organisasjoner som er definert som terrorbevegelser.

- Vanskelig

Storberget viser i stedet til de nylig vedtatte terrorlovene i straffeloven. Disse lovene kan det være veldig vanskelig å arbeide for sikkerhetspolitiet, men Storberget sier at det ikke skal være enklere å dømme noen for terrorvirksomhet enn for annen type kriminalitet.

- Det er ingen tvil om at det er vanskelig å etterforske denne typen saker. Men det som er viktig er å beholde kravene til at de subjektive og objektive forholdene skal være oppfylt, sier statsråden.

De tre som ble pågrepet i forrige uke skal alle ha formidlet penger til frigjøringsbevegelsen al-Shabab som kjemper mot etiopiske styrker de mener har invadert landet deres. Mange av flyktningene som bor utenfor Somalia, mener landets statsminister ikke er lovlig valgt og at det er en frigjøringskamp å styrte ham.

Kritikk

- Det er veldig vanskelig å definere hva som er hva, men det er domstolene som nå skal trekke opp linjene for å bevise terrorhensikt. Begrepene er ganske klart definert i loven, sier Storberget.

Advokat og venstrepolitiker Abid Raja var blant de argeste kritikerne av Storbergets manglende vilje til å kommentere eller gjøre noe med saken. Justisministeren avfeier imidlertid kritikken.

- Vet du hva, jeg tror det ville blitt enklere å bli dømt dersom vi opererte med godkjente lister over hvilke organisasjoner som var definert som terrorvirksomheter, sier Storberget.(©NTB)

Powered by Labrador CMS