Våpen cb559665 S

Krimfall kan virke søvndyssende

Sta­tis­tikk over kri­mi­na­li­tet kan være mer villeden­de enn vei­le­den­de. Det mener det ame­ri­kan­ske pro­fes­so­ren i kri­mi­nal­rett, Ja­mes Alan Fox, som vi­ser til draps­sta­tis­tikk.

Publisert

Denne vi­ser en øk­ning i USA fra 2005 til 2006 på be­skjed­ne 1,8 pro­sent, men de lo­ka­le for­skjel­le­ne er meget store. En­kel­te lo­ka­le po­liti­sta­sjo­ner mel­der om ak­se­le­re­ren­de ga­te­vold, noe som sær­lig om­fat­ter unge og gjen­ger med våpen.

De ny­es­te tal­le­ne vi­ser fle­re slå­en­de trender når det gjel­der drap i USA. Fra 2002 har an­tall våpen­drap økt med 13 pro­sent, noe som er for­holds­vis beskjedent. Øk­nin­gen er imid­ler­tid på 42 pro­sent blant ten­årin­ger og hele 71 pro­sent blant svarte gutter.

Skyl­des po­li­tis­ke spare­kniver

Fox mener det brat­te fall i kri­mi­na­li­te­ten på 1990-tallet har lullet ame­ri­kan­ske myn­dig­he­ter i søvn når det gjel­der inn­sat­sen mot gate­kri­mi­na­li­tet.

Selv om sta­tis­tik­ken gjel­der USA, er her være tanke­kors også for nor­ske for­val­te­re:

* Siden 2000 har dras­ti­ske bud­sjett­kutt gitt ti pro­sent fær­re po­li­ti­folk i byer med over 250 000 inn­byg­ge­re. Pri­ori­te­ten er blitt dreid mot kam­pen mot ter­ro­ris­me, selv om det dør man­ge fle­re ame­ri­ka­ne­re hvert på grunn av våpen­bruk enn det gjorde 11. sep­tem­ber.

* Den ame­ri­kan­ske kon­gres­sen er på re­trett når det gjel­der å kon­trol­le­re fly­ten av il­le­ga­le vå­pen. Blant annet har de be­gren­set bru­ken av et våpen­sporings­program satt igang av Kontoret for alko­hol, tobakk, hånd­våpen og eks­plo­si­ver.

* Dype kutt i na­sjo­na­le ung­doms­pro­gram­mer har fått skyl­den for øk­nin­gen i ung­doms­kri­mi­na­li­tet. Slike pro­gram­mer får ofte så små bud­sjet­ter el­ler dri­ves over et så kort tids­rom at det er van­ske­lig å måle ef­fek­ten av dem.

Vil bli ver­re

Den­ne sis­te bøl­gen av ung­doms­kri­mi­na­li­tet ble for­ut­sagt for fle­re år si­den. Den skyl­des en sti­gen­de trend i øken­de po­pu­la­sjon i ung­dom­mer i ri­si­ko­so­nen og ned­skjæ­rin­ger i so­sia­le- og ut­dan­nings­pro­gram­mer. Det vi ser i dag, er bare et for­var­sel, me­ner Fox.

Den gode ny­he­ten er at kri­mi­na­li­te­ten ikke er ute av kon­troll, slik den var tid­lig på 1990-tal­let. Da var an­tall drap det dob­le av i dag.

Ja­mes Alan Fox er pro­fes­sor i kri­mi­nal­rett ved Northeastern Uni­ver­si­ty i Boston.

Kilde: USA Today

Powered by Labrador CMS