Sikkerhetskontroll flyplass

Kroppsspråket skal avsløre terrorister

USA vil utplassere spesialtrenede agenter på flyplassene. Agentene skal avsløre terrorister på basis av ansiktsuttrykk og kroppsspråk.

Publisert

I kjølvannet av terroraksjonene 11. november 2001 har amerikanske sikkerhetsmyndigheter satt i gang et stort treningsprogram for sikkerhetspersonell på amerikanske flyplasser, skriver Aftenposten. Treningsprogrammet skal gjøre personellet i stand til å identifisere mulige trusler, dels ved å lese fordekte følelser i passasjerenes ansikt.

Treningsprogrammet bygge blant annet på arbeidene til psykologen Paul Ekman.

Mikrouttrykk avslører

Ekman mener at når en følelse skjules, kan den røpe seg som et såkalt mikrouttrykk, et kortvarig, men fullstendig ansiktsuttrykk som er i strid med det personen ellers uttrykker. Slike uttrykk er universelle og spesifikke for bestemte følelser: Mikrouttrykkene for sinne og glede er forskjellige. Argumentasjonen går ut på at å identifisere mikrouttrykk kan være en hjelp i å avsløre løgner.

Canadiske forskere skeptiske

En ny canadisk studie antyder imidlertid at det kan være vanskeligere enn antatt å trene opp evnen til å observere mikrouttrykk. Oppgaven med å avsløre mulige terrorister i sikkerhetskontrollen på flyplassene kan derfor vise seg å bli vanskeligere enn antatt.(Aftenposten)

Powered by Labrador CMS