Laptoptyver

Laptopliga herjer i Innlandet

Minst 18 skoler og barnehager er blitt tømt for bærbare datamaskiner den siste tiden. Politiet i Hedmark og Oppland har bedt om hjelp fra Kripos i etterforskningen av en lang serie innbrudd i skoler, barnehager og bedrifter de siste månedene.

Publisert

Minst 130 laptoper er stjålet, og lensmann Geir Johannes Brun i Alvdal og Folldal i Hedmark sier til NRK at tjuvegodset trolig forsvinner ut av Norge. Politiet mistenker at det kan være en utenlandsk bande som har spesialisert seg på stjele bærbare datamaskiner.

Hjelp fra Kripos

- Vi har tatt kontakt med Kripos for å drive bedre etteretning på denne typen saker. Vi håper at Kripos med sine kontakter i utlandet kanskje kan gi oss et lite spor i saken, sier lensmann Geir Johannes Brun i Alvdal og Folldal. Han er bare en av mange lensmenn på Østlandet som de siste månedene har hatt laptop-ligaen opererende i sitt område.

Løfter vekk vindusrutene

" Tjuvene kommer seg lett inn ved at de fjerner listene rundt ei vindusrute og tar ut glasset. Deretter gjennomsøker de bygget raskt og presist i jakten på bærbare pc-er. To av skolene, Plassen i Alvdal og Koppang i Stor-Elvdal, har sågar hatt innbrudd to ganger med kort mellomrom. På Koppang hadde de så vidt rukket å kjøpe inn nye bærbare pc-er før banden tok dem også i raid nummer to. Profesjonelt lagt opp, mener Brun: - Det er folk som vet hva de er ute etter. Dette kan være kriminalitet som er satt i system, sier lensmannen.

Ikke bare skoler

Og det er ikke bare skoler som får besøk. På de nattlige raidene til laptopligaen, gjerne natten mellom fredag og lørdag, bryter de seg også inn hos andre virksomheter på jakt etter det samme. Når vi tar med tyverier også fra private bedrifter og firmaer, har NRK oversikt over 30 innbrudd i 12 kommuner, der 130 bærbare pc-er har blitt borte. Og vår liste er ganske sikkert ikke fullstendig ennå. Foreløpig siste innbrudd var ved Fagertun skole i Rendalen natt til tirsdag forrige uke. Lensmann Bjørn Brænd i Rendalen sier at både fremgangsmåten og bytte var identisk med tidligere innbrudd.

Lagt igjen spor

Så omfattende som ligaen har drevet så har de også lagt igjen en del spor. Flere steder er det sikret fingeravtrykk, og på Østby skole i Trysil er det funnet blod på vinduskarmen der tjuvene gikk inn. Ved Statoil-stasjonen i Engerdal er de til alt overmål filmet av et overvåkingskamera. To menn med østeuropeisk utseende passerer kameraet umaskert og med tjuvegodset i hendene etter et innbrudd i en nabobedrift.

Kan være østeuropeere

Politiet har mistanke om at det kan være østeuropeere som står bak, og at tjuvegodset forsvinner østover. Lensmann Geir Brun i Alvdal og Folldal er ganske sikker på at det ikke skal selges innenlands.- Jeg tror ikke at dette er varer som kan omsettes på det norske markedet, fordi pc-er i Norge er så rimelige at det neppe er noe marked for å omsette disse varene, sier han.I tillegg til bistand fra Kripos har politiet i Østerdalen også knyttet kontakter utenlands gjennom det internasjonale politisamarbeidet Interpol.En oversikt som NRK Hedmark og Oppland har laget, viser at minst 18 skoler og barnehager, hovedsakelig i Hedmark, men også i Oppland og Sør-Trøndelag, har hatt svært like innbrudd den siste tida.(nrk.no)

"
Powered by Labrador CMS