Kredittkort cb859233

Loppes på nett

I fjor etter­forsket Kripos rundt 50 nett­bank­svindel­saker. Ingen av bak­men­ne­ne er tatt, og myn­dig­he­te­ne står hjelpe­løse til­bake.

Publisert

Nett­svind­le­re har for al­vor skaf­fet seg fot­fes­te i det nor­ske mar­ke­det. Før var hac­ke­re gjer­ne gutt­un­ger som brøt seg inn i data­sy­ste­mer for moro skyld, nå er da­ta­krim blitt stor­for­ret­ning.

– Det­te er or­ga­ni­sert kri­mi­na­li­tet satt i sy­stem fra mil­jø­er med sto­re res­sur­ser. Data som hen­tes ut fra be­drif­ters el­ler pri­vat­per­so­ners ma­ski­ner, sel­ges vi­de­re for mis­bruk. Kri­mi­na­li­te­ten kan ram­me stor­in­du­stri, vik­ti­ge in­sti­tu­sjo­ner som syke­hus el­ler tra­fikk­sy­ste­mer, sier Chris­top­he Bir­ke­land, av­de­lings­di­rek­tør for NorCERT som job­ber med in­ter­nett-trus­sel­bil­det hos Na­sjo­nal Sik­ker­hets­myn­dig­het (NSM).

Også po­li­ti­et me­ner trus­sel­bil­det har end­ret seg sterkt de sis­te åre­ne.

– Vi har sett me­get of­fen­si­ve me­to­der bli etab­lert. Det­te er et øken­de pro­blem i Nor­ge. Vi ser de al­vor­lig­ste til­fel­le­ne av or­ga­ni­sert kri­mi­na­li­tet ut­ført med mo­bil­te­le­fo­ner, da­ta­ma­ski­ner og in­ter­nett, sier le­der Rune Fløis­bonn i Kri­pos' da­ta­krim­av­de­ling.

Hans stab i Kri­pos et­ter­fors­ket cir­ka 50 nettbanksvindel-sa­ker i fjor. Fore­lø­pig drei­er det seg om opp mot to mil­li­oner kro­ner to­talt, men po­li­ti­et fryk­ter det raskt kan end­re seg. I Sve­ri­ge ble bank­kon­to­er tap­pet for et ti­tall mil­li­oner kro­ner i fjor.

Les mer: http://www.siste.no/Innenriks/dinoekonomi/article3306715.ece

"
Powered by Labrador CMS