Id-tyveri cb554398

Nå kan du stoppe id-tyver

I løpet av livet vil en gjennomsnittsnordmann bli frastjålet sin identitet to til tre ganger. Stadig flere nordmenn sperrer nå sin identitet for å unngå det svært ubehagelige tyveriet, skriver VG Nett.

Publisert

2007 var et rekordår for identitetstyverier, ifølge både Datatilsynet og Kripos. Nå kan du gjøre mottrekket mot de frekke svindlerne. Det er ikke bare banken du bør ringe når noen har tatt lommeboken din eller fått tak i personnummeret ditt på annen måte, Det står faktisk på førerkortet ditt også, skriver VG Nett.

Sperr dine låneopptak

Det er nemlig mulig å sperre alle muligheter for tyvene til å ta opp nye lån i ditt navn. Mange nordmenn har fått øynene opp for denne muligheten - som er gratis. Kredittvurderingsselskapet Dun & Bradstreet har opplevd en økning på hele 62 prosent i antall personer som frivillig har sperret muligheten for å ta opp lån i eget navn.

Faresignaler

Før var den vanligste fremgangsmåten for svindlerne å tømme kontoen med minibankkortet ditt, for så å si seg fornøyd. Nå syr de i stadig større grad sammen forskjellig informasjon om deg og forsøker å ta opp kreditt eller lån i ditt navn. Har du på forhånd lagt inn en sperre hos Dun & Bradstreet, Lindorff eller CreditInform, som er de store kredittvurderingsselskapene, vil ikke en slik kreditt bli gitt av banken eller finansieringsforetaket. De sjekker nemlig disse byråene.- Har du lagt inn sperre, unngår du det verste, nemlig at noen bruker din identitet til å ta opp lån i ditt navn. Bivirkningen er at du må løse opp denne sperren hvis du selv skal ha for eksempel forbrukslån eller nytt kredittkort, sier Arve Paulsen i Lindorff til VG Nett.Ifølge ham er det første faretegnet når det skjer rare ting med posten din.- Begynner det på uforklarlig vis å forsvinne post, så kan du være ganske sikker på at du har et problem, sier Paulsen. (VG Nett)

Powered by Labrador CMS