Geværmann cb553270 L

Nesten slutt på store ran

Det er nes­ten slutt på sto­re, gro­ve ran i Norge. I 1999 ble to­talt 73 post­kon­tor, ban­ker og ver­di­trans­por­ter ut­satt for ran. I 2007 var an­tal­let fire.

Publisert

– Tal­le­nes tale er klar. Norge lig­ger helt i top­pen i Eu­ro­pa når an­tall gro­ve, godt plan­lag­te og pro­fe­sjo­nel­le ran nær­mer seg null. Det kan ikke bli sær­lig bed­re, sier Atle Roll-Ma­thie­sen, sjef for tak­tisk et­ter­forsk­ning i Kri­pos, til Aften­pos­ten.

Avi­sen har inn­hen­tet tall fra inn­meld­te post-, bank- og ver­di­trans­por­ter i pe­ri­oden 1997 til 2007. I lø­pet av det vers­te året, 1999, ble det be­gått i alt 73 ran, mens i fjor var an­tal­let nede i fire.

I 2004 ble tre sto­re ran gjen­nom­ført, nem­lig en ver­di­trans­port på Aker Bryg­ge, DnB NORs fi­li­al på Jess­heim og No­kas-ra­net i Stav­an­ger. Alle ra­ner­ne ble tatt.

– Et­ter dis­se tre bru­ta­le hen­del­se­ne har vi ikke hatt noen full­byr­de­de ran i ka­te­go­ri­en gro­ve og bru­ta­le ran. Po­li­ti­ets opp­kla­ring av dis­se slo ut et vik­tig rans­miljø, sier Roll-Ma­thie­sen.

Han tvi­ler imid­ler­tid ikke på at nye mil­jø­er vil vok­se fram med kom­pe­tan­se, ut­styr og vil­je nok til å plan­leg­ge å gjen­nom­fø­re bru­ta­le ran i frem­tiden.

Me­dal­jens bak­si­de er at an­tal­let ran av for­ret­nin­ger, kios­ker og ben­sin­sta­sjo­ner øker. Tal­let for 2007 var 153, mens det hit­til i år er meldt om 101 ran av den­ne typen.

Kilde: (©NTB)

Powered by Labrador CMS