Klokke cb573172 M

Norge frihavn for piratkopier

Nor­ge er en fri­havn for pi­rat­ko­pi­er. Et­ter en stor­sat­sing i 2006 med re­kord­man­ge be­slag, er kon­trol­len nå mi­ni­mal.

Publisert

I 2006 gjor­de Toll­ve­se­net i Oslo og Akers­hus hele 579 be­slag av pirat­ko­pi­er­te mer­ke­va­rer. Men i fjor sank tal­let til 171.

Råd­gi­ver Per Olav Søn­ju i Toll­ve­se­net sier det er helt til­fel­dig om de gjør be­slag av pi­rat­ko­pi­er­te va­rer:

– Pi­rat­ko­pi­er er noe vi kom­mer over når vi le­ter et­ter and­re ting, som nar­ko­ti­ka. Det­te har ald­ri vært noe pri­ori­tert om­rå­de, sier Søn­ju til Dags­avi­sen.

Grun­nen til at 2006 ble et re­kord­år er at det da ble satt inn sto­re res­sur­ser på å også ta små par­ti­er med pi­rat­va­rer, for eks­em­pel pri­vat­per­so­ner som be­stil­ler en «fake» ves­ke over in­ter­nett. Nå ser Toll­ve­se­net bort fra den­ne ty­pen sa­ker.

Toll­ve­se­net kon­sen­tre­rer seg nå om å ta de sto­re im­por­tø­re­ne av ko­pi­va­rer. An­tal­let va­rer som ble be­slag­lagt var der­for høy­ere i fjor enn i 2006, selv om an­tal­let sa­ker var langt la­ve­re. Blant an­net er det be­slag­lagt fle­re con­tai­ne­re med man­ge tu­sen pro­duk­ter i.

Les mer: Siste.no

"
Powered by Labrador CMS